Torta Pavlova je sladica, ki se topi v ustih, saj je veฤinioma sestavljena iz beljakov. Prevzame nas s svojim hrustljavim zunanjim slojem in neลพno, rahlo notranjostjo. Torta Pavlova je obiฤajno na mizi ob posebnih priloลพnostih in praznovanjih, kot so boลพiฤ, novo leto ali druge pomembne druลพinske in druลพabne prireditve.
Kljub preprostim sestavinam je priprava pavlove lahko precejลกen izziv, saj zahteva natanฤnost pri stepanju beljakov in peki, da doseลพemo hrustljavo zunanjost in mehak notranji del.
Sestavine za torto Pavlovo
- 4 beljaki
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 ฤajna ลพliฤka kisa (jabolฤni ali beli vinski kis)
- 1 ฤajna ลพliฤka vaniljeve esence
- 1 ฤajna ลพliฤka koruznega ลกkroba
- 200 ml stepene smetane
- 1 ลพlica sladkorja
- sveลพe sadje po izbiri (npr. jagode, maline, borovnice, ribez, mango)
Postopek
1Segrejte peฤico na 150ยฐC in pripravite plitev pekaฤ, ki ga obloลพite s peki papirjem. Na papir nariลกemo krog v velikosti pladnja, na katerem bomo servirali naลกo torto Pavlovo.
2Beljake s ลกฤepcem soli z elektriฤnim meลกalnikom stepamo toliko ฤasa, da se priฤnejo tvoriti trdi vrhovi. Stepamo dalje in v beljake postopoma (po ลพlicah) vmeลกamo sladkor. Dobiti moramo sijoฤo, gladko maso.
3Primeลกajte kis, vaniljev izvleฤek in koruzni ลกkrob. Neลพno premeลกajte s kuhalnico, da ohranite zraฤnost beljakovinske zmesi.
4Krog, ki smo ga narisali na papir za peko, zapolnimo s snegom. Sneg po papirju razmaลพemo z lopatico. Beljakovo maso na sredini z ลพlico rahlo pritisnemo, da oblikujemo vdolbino.
5Torto pecite v predhodno ogreti peฤici pribliลพno 1 uro in 30 minut ali dokler torta ni hrustljava zunaj in suha znotraj. Po eni uri peฤico ugasnemo. Med peko ne odpiramo peฤice.
6Pustite, da se torta Pavlova popolnoma ohladi v zaprti peฤici, vsaj uro in pol ali dve, nato pa jo prestavite na servirni pladenj.
7Nareลพite izbrane sveลพe sadeลพe na manjลกe koลกฤke. Smetano ฤvrsto stepite z ลพlico sladkorja.
8Na ohlajeno Pavlovo torto nanesite stepeno smetano in jo okrasite s sveลพim sadjem.
9Nareลพite to osveลพujoฤo in okusno torto in postrezite.
Torta Pavlova je dobila ime po znameniti ruski primabalerini Ani Pavlovi. Leta 1924 jo je pripravil kuharski mojster, da bi poฤastil Ano Pavlovo. Torta je zaradi beljakov bele barve in zelo rahla, beljaki pa uodabljajo kostum, v katerem je Pavlova plesala belega laboda v Labodjem jezeru.