Začutite poletje v vsakem grižljaju z našim osvežujočim jogurtovim pecivom z bezgovimi jagodami. To sočno in lahko pecivo združuje svežino jogurta s sladko noto bezgovih jagod, ustvarjajoč popolno harmonijo okusov. Ni le okusno, ampak tudi mamljivo za oči s svojimi pisanimi plodovi.
Bezeg (Sambucus) ne ponuja le dišečih cvetov, temveč tudi sočne jagode, ki dozorijo poleti.
Bezgove jagode so znane po svoji intenzivni aromi in sladkosti. Ko jih ujamemo v receptih, dodajo jedi osvežujoč in sladek poudarek. Priljubljene so za pripravo različnih dobrot, kot so marmelade, kompoti, pite, in seveda, kot sočni dodatki za peciva, kot je jogurtovo pecivo z bezgovimi jagodami.
Poleg svoje kulinarične vrednosti pa bezgove jagode veljajo tudi za zdrave. Bogate so z antioksidanti, vitaminom C in drugimi hranili, ki prispevajo k splošnemu zdravju. V ljudski medicini se pogosto uporabljajo zaradi svojih protivnetnih lastnosti.
Vendar moramo biti pri nabiranju bezgovih jagod previdni. Nabiramo samo res zrele plodove, kar včasih zahteva dobršno mero potrpežljivosti, saj na istem grozdu velikokrat najdemo tako zrele, kot tudi nedozorele plodove (ti niso užitni). Bezgove jagode so užitne kadar so prekuhane. Surove povzročajo slabost in bolečine v trebuhu. To nastane zaradi cianogenih glikozidov, ki so termično neobstojni in se s kuhanjem pretvorijo v neškodljive spojine. Ampak brez skrbi, naše pecivo se bo peklo 45 minut in toksini bodo razpadli.
Sestavine za jogurtovo pecivo z bezgom
- 200 g zrelih bezgovih jagod
- 300 g moke
- 1 pecilni prašek
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci
- 130 g sladkorja
- 100 ml olja
- 185 g polnomastnega ali grškega jogurta
- 1 neškropljena limona
- ščepec soli
Postopek
1Bezgove jagode očistimo in operemo. Limoni najprej naribamo lupinico, nato še stisnemo sok.
2Podolgovat pekač za kruh obložimo s peki papirjem ali namastimo z oljem in popršimo z moko. Pečico predgrejemo na 180°C.
3Moko s pecilnim praškom in soljo presejemo.
4V skledi z električnim mešalnikom stepamo jajca s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem dokler ne spremenijo barve in postanejo kremasta, približno pet minut.
5Ob stalnem mešanju dodamo olje, limonino lupinico, limonin sok in jogurt. Dobro premešamo, da dobimo homogeno maso.
6Nato pa postopoma, z ročno metlico vmešavamo še presejano moko s pecilnim praškom. Mešamo nežno z gibi od spodaj navzgor samo toliko časa, da se moka lepo vmeša v testo. Ne mešamo predolgo, tako bo testo mehkejše in bolj sočno.
7V maso vmešamo še bezgove jagode, nežno premešamo, da se enakomerno razporedijo in maso vlijemo v pekač.
8Pečemo na srednji legi približno 45 minut, naredimo preizkus z zobotrebcem. Ko ga zapičimo na sredino, mora biti suh, nanj se ne sme prijeti testo.
9Pečenega ohladimo in, če nam je všeč bolj sladko pecivo, potresemo s sladkorjem v prahu.