Pripravite se na kulinarično razvajanje z enostavnim, a okusnim receptom za zapečene testenine s šunko in sirom.
Vabimo vas na kulinarično popotovanje, kjer se preprosti in okusni sestavni deli združijo v slastno harmonijo. Tokrat odkrivamo skrivnosti zapečenih testenin s šunko in sirom – jedi, ki nas popelje nazaj k udobnim trenutkom ob družinskem kosilu. Okusno kremaste testenine, sočna šunka in sir, stopljen v zlatorjavi skorji, tvorijo neustavljivo kombinacijo okusov.
Uživajte v tej okusni jedi zapečenih testenin, ki bo zagotovo navdušila vaše goste in napolnila vaš dom s čudovitim vonjem.
Sledite korakom in pričarajte okusno domačo pojedino.
Sestavine za zapečene testenine s šunko in sirom
- 400 g testenin (izberite svojo najljubšo vrsto)
- 200 g šunke, narezane na kocke
- 200 g naribanega sira (npr. gauda ali ementaler)
- 2 žlici masla (približno 28 g)
- 2 žlici moke (približno 16 g)
- približno 480 ml mleka
- sol, poper, muškatni orešček po okusu
- parmezan za posipanje (po želji)
- peteršilj, sesekljan, za okras
Postopek
1 Testenine skuhajte al dente v osoljeni vodi.
2 V manjši kozici stopite maslo. Dodajte moko in mešajte, da dobite svetlo rumeno pasto. Postopoma vmešajte mleko, da dobite gladko bešamel omako. Začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
3 V veliki skledi zmešajte kuhane testenine, kocke šunke in polovico naribanega sira. Dodajte bešamel omako in previdno premešajte.
4 Testenine prenesite v namazan pekač. Potresite preostali naribani sir po vrhu. Po želji lahko dodate še nekaj naribanega parmezana.
5 Pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 20-25 minut ali dokler ne dobite zlato rjave skorje.
6 Po pečenju potresite s sesekljanim peteršiljem in postrezite še vroče.