Z veseljem vam predstavljamo naš recept za stročji fižol s krompirjem, ocvirki in smetano – jed, ki nas popelje nazaj v čase topline, tradicije in okusov iz otroštva.
Ta preprosta in hkrati izjemno okusna jed nas poveže z naravo, saj izkoriščamo svež in hrustljav stročji fižol ter ga dopolnimo z okusnim krompirjem, obenem pa se z bogato kislo smetano ustvari harmonija okusov, ki jo še poudarjajo hrustljavo zapečeni ocvirki.
Prizorišče te jedi so domača kuhinja, družinska miza in nasmehi na obrazih, ko se prepletajo okusi in vonji preteklosti.
S stročjim fižolom s krompirjem, ocvirki in smetano bomo ustvarili okusne trenutke, ki jih bomo delili s tistimi, ki jih imamo najraje.
Stročji fižol, znan tudi kot zeleni fižol, je nizkokalorično živilo z bogato prehransko vrednostjo. Spodaj so približne prehranske vrednosti za 100 gramov surovega stročjega fižola:
- Kalorije: Približno 31-33 kalorij na 100 gramov.
- Beljakovine: Približno 1,8-2,5 grama beljakovin. Stročji fižol vsebujejo manj beljakovin kot suhi fižol, vendar so še vedno dober vir.
- Ogljikovi hidrati: Približno 7-7,5 gramov ogljikovih hidratov. Večina teh ogljikovih hidratov je preprostih sladkorjev, vključno z glukozo, fruktozo in saharozo.
- Vlaknine: Približno 2-2,5 grama vlaknin. Vlaknine so koristne za prebavo in pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.
- Maščobe: Zelo malo maščob, običajno manj kot 0,2 grama.
- Vitamini: Stročji fižol so dober vir vitaminov, kot so vitamin K, vitamin C, vitamin A, vitamin B6 in folna kislina.
- Minerali: Bogat so z minerali, kot so kalij, magnezij, fosfor in železo.
- Antioksidanti: Vsebujejo antioksidante, kot so flavonoidi in karotenoidi, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali.
Stročji fižol je odličen vir hranil in odlična izbira za zdravo prehrano. Poleg navedenih hranil vsebujejo tudi druge koristne sestavine, kot so fitokemikalije, ki imajo potencialne zdravstvene koristi. Vključitev stročjega fižola v prehrano lahko prispeva k izboljšanju prebave, zdravju srca, uravnavanju telesne mase in drugim zdravstvenim koristim.
Sestavine za stročji fižol s krompirjem, ocvirki in smetano
- 500 g svežega stročjega fižola
- 500 g krompirja
- 150 g ocvirkov
- 200 ml kisle smetane
- sol po okusu
- sveže mlet črni poper po okusu
Postopek
1Najprej pripravimo sestavine za našo okusno jed s stročjim fižolom, krompirjem, ocvirki in smetano. Stročji fižol očistimo in mu odstranimo konice. Nato ga narežemo na krajše koščke. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.
2V večjem loncu zavremo vodo, dodamo sol in vanjo stresemo narezan krompir. Kuhamo ga približno 15 minut, da se zmehča.
3V drugem loncu prav tako zavremo vodo, jo posolimo in v njem skuhamo očiščen in narezan stročji fižol.
4Medtem, ko se krompir in stročji fižol kuhata, na ponvi hrustljavo popražimo ocvirke.
5Kuhan krompir in stročji fižol odcedimo, vodo lahko prihranimo za kuhanje zelenjavnih juh.
6V večji skledi zmešamo krompir, stročji fižol in kislo smetano. Po potrebi in okusu še malo posolimo in popopramo.
7Jed razporedimo na globoke krožnike in potresemo s hrustljavimi ocvirki.
8Uživamo v tej bogati, okusni in krepki jedi, ki bo s svojo izrazito kombinacijo stročjega fižola, krompirja, hrustljavih ocvirkov in kisle smetane osvojila naša srca ter navdušila naše brbončice.