To rižoto obožujejo naši sosedi Italijani. Ko jo boste poskusili, boste vedeli zakaj.
Sestavine
- 300 g riža
- 200 g kozic
- 120 g očiščenih in narezanih jurčkov
- 1 bela čebula
- 1 liter ribje, lahko tudi mesne jušne osnove
- 1 dl belega vina
- 4 žlice sladke smetane
- 50 g parmezana
- šopek svežega peteršilja
- sol in poper
- 3 žlice oljčnega olja
Postopek
1Najprej drobno nasekljamo čebulo. V večji ponvi segrejemo oljčno olje in na njem popražimo čebulo, ki jo posolimo. Takoj, ko začne spreminjati barvo, dodamo jurčke. Dušimo na zmernem ognju 5 minut.
2Dodamo opran riž, dobro premešamo in pražimo približno 1 minuto. Zalijemo z belim vinom in pustimo, da izpari. Zalijemo s polovico jušne osnove, premešamo in pustimo, da jo riž v celiti vpije. Ponovo zalijemo z juho in ponavljamo postopek.
3Na polovici kuhanja dodamo še kozice. Poskusimo, če je dovolj slano. Če ni, lahko dosolimo in skuhamo riž do konca. Dodamo še sladko smetano, parmezan, poper po okusu in sveže nasekljan peteršilj. Dobro premešamo in takoj postrežemo.