Ljubitelji gin tonika, pozor! Gin tonik torta je hit vsakega poletja. Hitro pripravljena, ravno prav sladka in sveลพa – v njej se namreฤ skrivajo vse sestavine, ki jih najdemo v koktajlu. Kako zares je slastna? Najbolje, da si recept shranite, in se sami prepriฤate na prvi sonฤen dan. ๐
Sestavine za Gin tonic torto (brez peke)
Sestavine ustrezajo pekaฤu, premera 18/19 cm.
Piลกkotna podlaga
- 190 g navadnih ali ลพitnih piลกkotov
- 95 g stopljenega masla
- 1-2 ลพlici sladke smetane (ฤe ลพelimo bolj mehko podlago)
Krema
- 350 g sira mascarpone
- 300 g sladke smetane za stepanje
- 100 ml gina (lahko tudi manj, po okusu)
- 100 ml tonika
- sok in lupinica 1-2 bio limete (3 ลพlice soka)
- 1 ลพliฤka vaniljeve arome
- 80 g sladkorja v prahu (oz. po okusu)
- 4 listiฤi ลพelatine
ลฝele
- 150 ml tonika
- 20 ml gina
- sok pol limone ali limete
- 25 g sladkorja (oz. po okusu)
- 2 listiฤa sveลพe mete
- kanฤek jedilnega zelenega barvila (po ลพelji)
- 3 listiฤi ลพelatine
Postopek priprave
Piลกkotna podlaga
1Piลกkote zmeljemo, dodamo stopljeno maslo in dobro premeลกamo.
2V kolikor ลพelimo bolj mehko podlago, dodamo ลกe eno ali dve ลพlici tekoฤe smetane.
3Piลกkotno maso enakomerno razporedimo in potlaฤimo na dno pekaฤa (ali podstavka, na katerega smo postavili obroฤ) in damo v hladilnik.
Krema
1Sladko smetano stepemo do ฤvrstih vrลกiฤkov in damo na hladno.
2Listiฤe ลพelatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
3Sir mascarpone gladko zmeลกamo z ostalimi sestavinami (gin, tonik, limeta, sladkor, vanilja).
44 ลพlice kreme odvzamemo, jo segrejemo in v njej raztopimo oลพete listiฤe ลพelatine. Prilijemo jo k ostali kremi in z roฤnim meลกalnikom dobro premeลกamo – ne pozabimo postrgati tudi stene posode.
5Nazadnje z lopatko primeลกamo ลกe stepeno smetano.
6Kremo enakomerno premaลพemo po piลกkotni podlagi in povrลกino poravnamo. Torto damo za dve uri v hladilnik, da se krema ohladi in uฤvrsti.
ลฝele
1ลฝelatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
2V kozici segrejemo gin, tonik, sok in sladkor.
3Meto nasekljamo.
4V topli tekoฤini raztopimo oลพete listiฤe ลพelatine, poljubno obarvamo in dodamo listiฤe mete.
5Preliv ohladimo do mlaฤnega in ga prelijemo po hladni kremi.
6Torto damo v hladilnik, da se preliv strdi, nato jo ลกe poljubno dekoriramo.
