Sočna telečja pečenka iz pečice.
Sestavine
- 1 kg telečjega mesa brez kosti (pleča, ledja)
- sol
- poper
- jušna osnova
- belo vino
- temna osnova za omake
- jušna zelenjava (korenček, rezina gomolja zelene, korenina peteršilja, čebula, lovorjev list)
Priprava
1Meso operemo pod tekočo vodo in ga osušimo s papirnato brisačo. Začinimo ga s soljo in poprom.
2Telečjo pečenko, ki jo pečemo v pečici, moramo postaviti v vročo pečico na 200 do 220 °C, da se pore pri mesu zaprejo in ohranijo sočnost mesa. Po pol ure znižamo temperaturo pečice na 160 °C. Dodamo na kose narezano jušno zelenjavo.
3Med pečenjem jo večkrat polijemo z juho ali osnovo in jo obračamo. Pečenka pridobiva na okusu in sočnosti, če jo uro pred serviranjem zavijemo v aluminijasto folijo. Tako zavita telečja pečenka vase vsrka sokove in malo otrpne, zato jo pred serviranjem lažje narežemo.
4Ko je pečena, jo vzamemo iz pekača, pokrijemo in poskrbimo, da ostane topla. Omako skupaj z zelenjavo prelijemo v kozico (z dna pekača postrgamo vse, kar se je prijelo in damo v omako). Prilijemo še nekaj temne osnove, dodamo belo vino in omako zavremo. Kuhamo jo, dokler alkohol ne povre. Omako precedimo in če je potrebno, solimo.
5Pečenko narežemo na centimeter debele rezine in naložimo na servirni krožnik, podlijemo z omako in ponudimo.