Čebulna pita

Znam svetuje

Naša čebulna pita je več kot le jed – je simfonija okusov in tekstur, ki bo navdušila vse jedce. S skrbno izbranimi sestavinami in ljubeznijo do detajlov smo ustvarili recept, ki združuje tradicijo in sodobno kuhinjo. Enkrat, ko boste spekli to okusno pito in jo odnesli na piknik, vas bodo vsakič znova prosili, da jo spet prinesete. Pri nas se skoraj stepejo zanjo.

Čebulna pita in njen okus

Čebulna pita je izjemno okusna kombinacija mehkega testa in bogatega nadeva. Hrustljavo testo, narejeno z jajcem, kislo smetano, soljo in mrzlim maslom, tvori osnovo, ki se odlično dopolnjuje s slastnim nadevom iz mesnate slanine in karamelizirane čebule, to pa ji dodaja globok okus. Preliv, sestavljen iz sira edamca, parmezana, kisle smetane, jajc in začimb, prinaša kremno teksturo in pikanten okus, ki popolnoma zaokroži to jed.

Čebulna pita skozi zgodovino

Čebulne pite so priljubljena jed po vsem svetu in se pojavljajo v različnih kuhinjah, kot na primer francoska quiche, španska cebiche, italijanska calzone in britanska onion pie, saj imajo globoke korenine v zgodovini. Prva omemba čebulne pite sega v srednji vek, ko so jih pripravljali v Evropi. Čebulne pite se lahko pripravljajo z različnimi vrstami testa, kot so krhko testo, listnato testo ali kvašeno testo, kar omogoča raznolikost tekstur in okusov.

Čebulne pite se prilagodijo različnim okusom. Dodajte jim različne vrste sira, zelišča ali drugo zelenjavo za unikaten okus. Mnogi ljubitelji čebulnih pit pa prisegajo na domačo pridelavo čebule, saj ta prinaša svež in intenziven okus, ki ga pogosto ni mogoče doseči s kupljeno čebulo.

Čebulne pite niso omejene le na slane različice. Obstajajo tudi sladke različice, kjer se sladka čebula kombinira s sestavinami, kot so jabolka, rozine ali med. In ne pozabimo: čebulne pite so odlične tako tople, takoj iz pečice, kot tudi hladne.

Sestavine za čebulno pito

Testo

  • 250 g moke
  • 1 jajce
  • 1 kisla smetana
  • 1 žlička soli
  • 150 g mrzlega masla

Nadev

  • 100 g mesnate slanine
  • 500 g čebule
  • 1 žlica masla

Preliv

  • 100 g sira edamca
  • 50 g parmezana
  • 1 kisla smetana
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • mleta paprika, malo sladke, malo pikantne

Postopek

1Na delovno površino presejemo moko, na sredini naredimo jamico. Vanjo damo jajce, kislo smetano in sol. Na obod moke narežemo maslo.

2Sestavine s hladnimi rokami na hitro zgnetemo, vendar moramo biti temeljiti, da nam ne ostanejo koščki masla. Testo zavijemo v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik.

3Slanino narežemo na koščke, čebulo pa olupimo in narežemo na tanke kolobarje.

4V ponvi ocvremo slanino, jo poberemo iz ponve, dodamo žlico masla in na njem prozorno opražimo čebulo.

5Obe vrsti sira naribamo, dodamo jajci, kislo smetano, začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in papriko. Dobro premešamo, če je preliv preredek, pa dodamo žlico moke.

6Pečico predgrejemo na 200 stopinj Celzija. Okrogli pekač (premera 30 cm) dobro namastimo z maslom. Testo razvaljamo na pomokani površini. S testeno ploščo obložimo dno in rob pekača in dno večkrat prebodemo z vilicami.

7Po dnu pekača razporedimo ocvrto čebulo, prelijemo z zmesjo sira in potresemo s kockami slanine.

8Pečemo približno 40 minut, da se zlato rumeno zapeče. Postrežemo lahko hladno ali toplo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite