Ob nakupu krompirja bodite pozorni predvsem na to, da so gomolji ฤvrsti, da niso zelene barve ali obarvani in brez poganjkov. Krompir, ki ga prodajajo v plastiฤnih vreฤkah, doma takoj preloลพite v zraฤno, mreลพasto vreฤo ali zaboj. Shranite ga v hladen, temen in zraฤen prostor. Pri prenizki temperaturi se ลกkrob spremeni v sladkor in krompir dobi neprijeten sladek okus. Nasprotno, pri viลกji temperaturi in svetlobi poลพene poganjke in nastajajo strupene, zelene lise. Prav tako je pomembno, da krompirja ne skladiลกฤimo skupaj ali v bliลพini ฤebule, saj bi zaฤel hitro gniti.
Krompir ne vsebuje maลกฤob, niti holesterola. Vsebuje samo 79 kcal/100 g. Skupaj z jajci, jogurtom in s skuto nas oskrbuje z ลพivljenjsko pomembnimi proteini.
Krompir, ki se ne razkuha, vsebuje malo ลกkroba, ima tanko lupino in vsebuje veliko vode. Pri toplotni obdelavi ohrani ฤvrsto strukturo, zato je posebej primeren za praลพenje, peฤenje in kuhanje v slanem kropu.
ล e posebej se ne razkuha vrsta krompirja, ki ima zmerno ฤvrsto do malo moknato strukturo. Je vsestransko uporaben, najprimernejลกi pa kot priloga k jedem z omako.
Moknat krompir je posebej bogat s ลกkrobom, zato je primeren za juhe, pire, cmoke, kolaฤe, peฤenje na ลพaru ali v aluminjasti foliji. Pri toplotni obdelavi na drug naฤin se rahlo posuลกi in razpada.
Francoske vrste z rdeฤo lupino so v ponudbi na trgu veฤinoma od avgusta do oktobra. Gre predvsem za vrste, ki se ne razkuhajo in imajo aromatiฤen, rumen gomolj.
Bamberski rogljiฤi so dobili ime po kraju svojega porekla. Zanje je znaฤilna tipiฤna koniฤasta oblika. Ne razkuhajo se in so primerni predvsem za pripravo krompirjeve solate.
Ameriลกki Idahoe potatoes so velikani v svetu krompirja. Imajo suh in moknat gomolj ter so idealni predvsem za peฤenje, ki je zelo priljubljen naฤin priprave.
