Krompir – zdrav in okusen

Znam svetuje

Ob nakupu krompirja bodite pozorni predvsem na to, da so gomolji ฤvrsti, da niso zelene barve ali obarvani in brez poganjkov. Krompir, ki ga prodajajo v plastiฤnih vreฤkah, doma takoj preloลพite v zraฤno, mreลพasto vreฤo ali zaboj. Shranite ga v hladen, temen in zraฤen prostor. Pri prenizki temperaturi se ลกkrob spremeni v sladkor in krompir dobi neprijeten sladek okus. Nasprotno, pri viลกji temperaturi in svetlobi poลพene poganjke in nastajajo strupene, zelene lise. Prav tako je pomembno, da krompirja ne skladiลกฤimo skupaj ali v bliลพini ฤebule, saj bi zaฤel hitro gniti.

Krompir ne vsebuje maลกฤob, niti holesterola. Vsebuje samo 79 kcal/100 g. Skupaj z jajci, jogurtom in s skuto nas oskrbuje z ลพivljenjsko pomembnimi proteini.

Krompir, ki se ne razkuha, vsebuje malo ลกkroba, ima tanko lupino in vsebuje veliko vode. Pri toplotni obdelavi ohrani ฤvrsto strukturo, zato je posebej primeren za praลพenje, peฤenje in kuhanje v slanem kropu.

ล e posebej se ne razkuha vrsta krompirja, ki ima zmerno ฤvrsto do malo moknato strukturo. Je vsestransko uporaben, najprimernejลกi pa kot priloga k jedem z omako.

Moknat krompir je posebej bogat s ลกkrobom, zato je primeren za juhe, pire, cmoke, kolaฤe, peฤenje na ลพaru ali v aluminjasti foliji. Pri toplotni obdelavi na drug naฤin se rahlo posuลกi in razpada.

Francoske vrste z rdeฤo lupino so v ponudbi na trgu veฤinoma od avgusta do oktobra. Gre predvsem za vrste, ki se ne razkuhajo in imajo aromatiฤen, rumen gomolj.

Bamberski rogljiฤi so dobili ime po kraju svojega porekla. Zanje je znaฤilna tipiฤna koniฤasta oblika. Ne razkuhajo se in so primerni predvsem za pripravo krompirjeve solate.

Ameriลกki Idahoe potatoes so velikani v svetu krompirja. Imajo suh in moknat gomolj ter so idealni predvsem za peฤenje, ki je zelo priljubljen naฤin priprave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite