Hladna govedina v solati – esih flajš

Znam svetuje

Kuhana govedina iz juhe je pogosto ostanek, ki ga marsikdo ne zna najbolje izkoristiti. A prav ta mehko kuhano meso, polno okusa in hranil, je izvrstna osnova za številne jedi. Ena najbolj priljubljenih in tradicionalnih možnosti je hladna govedina v solati – esih flajš. Gre za preprosto, a izjemno okusno jed, ki s kombinacijo mesa, čebule, bučnega olja in jajc ustvari nasiten in zdrav obrok. Odlična je kot lahka večerja, hladna predjed ali osvežujoča solata v toplih dneh.

Sestavine za esih flajš (hladno govedino v solati, za 4 osebe)

  • 700 g kuhane govedine iz juhe
  • 4 jajca
  • 1 čebula (najbolje rdeča ali bela)
  • 2–3 žlice bučnega olja
  • 1–2 žlici kisa (vinski ali jabolčni)
  • sol
  • poper
  • kos domačega kruha za postrežbo

Postopek

1Ohlajeno kuhano govedino narežite na tanke rezine ali trakove. Bolj kot je meso narezano na tanke kose, bolj okusna bo solata.

2Jajca dajte v hladno vodo, zavrite in kuhajte približno 10 minut. Nato jih ohladite v vodi, olupite in narežite na kose.

3Čebulo narežite na tanke kolute. Če želite blažji okus, jo lahko za nekaj minut namočite v mrzlo vodo.

4V večjo skledo dajte narezano govedino, čebulo, sol, poper, bučno olje in kis. Dobro premešajte, da se okusi povežejo.

5Dodajte še narezana kuhana jajca in jih nežno vmešajte, da se ne zdrobijo. Postrezite z rezino svežega kruha.

Nasveti za popoln esih flajš

• Najboljši okus boste dosegli z domačim bučnim oljem – bogato oreškasto aromo ne more nadomestiti nobeno drugo olje.
• Namesto kisa lahko uporabite limonin sok za bolj svež okus.
• Jedi lahko dodate tudi kumarice, redkvico ali zelišča (peteršilj, drobnjak), da bo solata bolj pisana.
• Če imate ostanke kuhane zelenjave iz juhe (korenje, zelena), jo lahko narežete in dodate v solato.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Katero meso je najboljše za esih flajš?

Najbolje je uporabiti goveje pleče, bočnik ali prsa, saj se med dolgim kuhanjem v juhi zmehčajo in ostanejo sočna.

Lahko esih flajš pripravim vnaprej?

Seveda, solato lahko pripravite nekaj ur prej in hranite v hladilniku. Okusi se bodo lepo prepojili, a dodajte jajca tik pred serviranjem.

S čim najbolje postreči esih flajš?

Najbolje se poda svež beli ali črni kruh. Odlično pa se prilega tudi ob krompirjevi solati ali kot predjed pred glavno jedjo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite