Božični piškoti amaretti

Znam svetuje

Za božič nikakor ne smejo manjkati ti odlični božični piškoti amaretti, ki se kar stopijo v ustih. Spečemo jih lahko kakšen dan prej in shranimo v zaprti posodi. Če jih zapakiramo v lično škatlico, ki jo okrasimo s storžkom in pentljico, postanejo izvirno božično darilo, ki se ga bodo razveselili vsi sladkosnedci.

Piškoti amaretti in njihov okus

Piškoti amaretti so znani po svojem značilnem okusu in teksturi. Mešanica grenkih mandljev ali koščic od marelic ustvarja intenziven oreškast okus, ki se dopolnjuje s sladkorjem. Beljaki dodajo zračnost in nežno hrustljavost piškotov, medtem ko sol poudarja in uravnoteži okus.

Dodatek limonine lupinice v piškote prinese svežino in citrusno aromo, kristalni sladkor na vrhu pa poskrbi za hrustljav zgornji sloj. Vse sestavine ustvarjajo bogat, sladek okus s prijetno kombinacijo tekstur.

Beseda “amaretti” v italijanščini pomeni “grenko” ali “sladko z grenkim priokusom”. Izraz izhaja iz italijanske besede “amaro”, kar pomeni grenak. Piškoti amaretti so znani po svojem značilnem okusu grenkih mandljev ali koščic marelic, ki jim dajejo intenziven in prepoznaven okus. Ta beseda se na splošno uporablja za opis različnih vrst italijanskih piškotov, ki temeljijo na mandljih in imajo sladek-grenak okus.

Prehranska vrednost piškotov amaretti

Spodaj so približne ocene prehranskih vrednosti enega piškota:

  • Energijska vrednost: Približno 50-70 kcal
  • Beljakovine: Približno 1-2 g
  • Maščobe: Približno 3-5 g
    • od tega nasičene maščobe: Približno 0,5-1 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 6-8 g
    • od tega sladkorji: Približno 6-7 g

Piškoti amaretti predstavljajo lahkoten prigrizek z okusom intenzivnih mandljev in nežno citrusno noto limone. S precej nizko vsebnostjo beljakovin in maščob ter zmerno količino ogljikovih hidratov so ti piškoti priljubljeni med ljubitelji slaščic.

Masleni piškoti z mandlji

Sestavine za piškote amaretti

  • 400 g mandljev
  • 100 g grenkih mandljev ali koščic od marelic
  • 400 g sladkorja
  • 5 beljakov
  • 1/4 žličke soli
  • 2 neškropljeni limoni
  • 70 g kristalnega sladkorja

Postopek

1Mandlje olupimo tako, da jih prelijemo z vrelo vodo, počakamo minuto ali dve, nakar se bodo zlahka olupili. Dobro jih osušimo in za tri minute postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 150 stopinj. Ne smejo se obarvati.

2Tako osušene mandlje drobno zmeljemo, dodamo sladkor, naribano limonino lupinico obeh limon in dobro premešamo. Nekaj celih mandljev prihranimo za okras.

3Beljakom dodamo ščepec soli, žličko limoninega soka in jih stepemo v čvrst sneg.

4Nežno ga vmešamo v mandljevo zmes, da dobimo mehko, a kompaktno testo.

5Z mokrimi rokami oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pladenj, obložen s peki papirjem. Vsako kroglico pomočimo v kristalni sladkor in jo na pekač položimo z nesladkano stranjo. Med njimi puščamo vsaj 3 cm razmaka, ker bodo nekoliko narasli.

6Okrasimo jih še s celim mandljem. Pečico predgrejemo na 160°C in jih pečemo približno 20 minut, toliko časa, da se dno rahlo zlato obarva. Pustimo, da se nekoliko ohladijo in jih shranimo v zaprto posodo.

Če te zanima …

… kaj vsebujejo mandlji:

Mandlji so oreščki, bogati z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali. Med sestavinami so:

Beljakovine: Mandlji so dober vir rastlinskih beljakovin, ki so pomembne za gradnjo in obnovo tkiv v telesu.

Maščobe: Mandlji vsebujejo zdrave mononenasičene in polinenasičene maščobe, ki so koristne za srce.

Vlaknine: Mandlji so tudi bogat vir prehranskih vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in ​​ohranjanju zdravega prebavnega sistema.

Vitamini: Mandlji so vir vitaminov, kot so vitamin E, vitamin B2 (riboflavin) in vitamin B3 (niacin).

Minerali: Vsebujejo minerale, kot so magnezij, fosfor, baker in mangan, ki so ključni za različne telesne funkcije.

Antioksidanti: Mandlji vsebujejo antioksidante, kot je vitamin E, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom.

Mandlji vsebujejo majhno količino snovi, imenovane amigdalin. Amigdalin je spojina, ki vsebuje cianid. Vendar pa je količina amigdalina v navadnih jedilnih mandljih zanemarljiva in ni dovolj, da bi povzročila škodo. Skrbno pridelani in predelani jedilni mandlji so običajno varni za uživanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite