ฤe imate sreฤo in v pozni jeseni dobite kutine, iz njih pripravite okusen sirup iz kutin. Kutine so ลพe nekoliko pozabljen sadeลพ, ki pa zaradi svojih pozitivnih lastnosti vse bolj pridobiva na priljubljenosti. Z njimi lahko v razliฤnih sladicah nadomestimo jabolka in tudi marmelade. Bodite prepriฤani, da vas bo sirup iz kutin razveseljeval ฤez zimo.
Sestavine za sirup iz kutin
- 1,5 kg kutin
- 1 neลกkropljena limona in lupinica
- 900 g sladkorja
- 2 l vode โ pribliลพno
Postopek
1V veฤjo posodo damo 1 liter vode, limonin sok, limonino lupinico in 100 g sladkorja.
2Kutine dobro operemo, nareลพemo na ฤetrtinke in jih sproti dajemo v vodo z limono, da ne oksidirajo.
3Na zmerni temperaturi jih poฤasi duลกimo eno uro, dokler se kutine popolnoma ne zmehฤajo. ฤe nam med kuhanjem povre preveฤ tekoฤino, jo dodamo.
4Kuhane pustimo, da se ohladijo, nato kutine stresemo na cedilo, ki ga pokrijemo z gazo in prestreลพemo vodo, v kateri so se kuhale. Iz kutin, s pomoฤjo gaze, dobro iztisnemo ves sok in ga zlijemo v lonec z vodo, v kateri so se kuhale. Odstranimo tudi limonine olupke.
5Prilijemo ลกe liter vode, preostali sladkor, zavremo in pri visoki temperaturi vremo 5 minut.
6ล e vroฤ sirup prelijemo v ฤiste in sterilizirane steklenice, zapremo in pokrijemo s krpo, da se poฤasi ohladi.
7Tako pripravljen sirup lahko uporabljamo vso zimo. Odliฤen je v ฤaju, z njim lahko prelijemo sladoled ali sadno pecivo, lahko pa ga enostavno razredฤimo z vodo ter uลพivamo v ฤudovitem okusu in aromi kutinovega sirupa.