Štorovke so pogojno užitne gobe, primerne za vlaganje v kisu. Včasih so jih predvsem revni kmetje množično vlagali in z njihovo pomočjo lažje prebrodili zimo, tako so veljale za hrano revežev.
Sestavine za vložene štorovke
- 1 kg štorovk
- 5 dl kisa za vlaganje
- 1 l vode
- 4 olupljene stroke česna
- 1 žlico popra v zrnju
- 1 žlica gorčičnih semen
- 1 večji pekoč feferon ( če ne marate pekoče, ga izpustite)
- 4 lovorove liste
- 1 velika žlica soli
Postopek
1Za vlaganje izberemo zdrave in mlade gobe. Pri odraslih gobah uporabimo samo klobučke, saj je meso v betu precej žilavo.
2Kozarce za vlaganje – potrebujemo štiri manjše – dobro operemo in jih za 10 minut postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 100°C.
3V večjem loncu zavremo vodo, jo izdatno solimo in vanjo stresemo očiščene štorovke. Vrejo vsaj 10 minut, med vretjem pobiramo pene, ki nastajajo na vrhu, nato jih precedimo in oplahnemo s hladno vodo. Štorovke so pogojno užitne gobe, vsebujejo beljakovinske toksine, ki se s prekuhavanje uničijo. Zato je pomembno tudi, da vodo, v kateri se kuhajo, zavržemo.
4V drugem loncu zavremo kis, vodo, narezan feferon, olupljene stroke česna, gorčična semena in poper v zrnju.
5Štorovke porazdelimo v štiri kozarčke, v vsakega dodamo en strok česna, košček feferona, lovorov list, nekaj zrn popra in nekaj gorčičnih semen.
6Zalijemo z vrelim kisom, kozarce dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.
Nasvet
7Izbiramo tako velike kozarčke, da bomo gobe pojedli naenkrat, saj odprtih gob ne shranjujemo.