Vložene štorovke

Znam svetuje

Štorovke so pogojno užitne gobe, primerne za vlaganje v kisu. Včasih so jih predvsem revni kmetje množično vlagali in z njihovo pomočjo lažje prebrodili zimo, tako so veljale za hrano revežev.

Sestavine za vložene štorovke

  • 1 kg štorovk
  • 5 dl kisa za vlaganje
  • 1 l vode
  • 4 olupljene stroke česna
  • 1 žlico popra v zrnju
  • 1 žlica gorčičnih semen
  • 1 večji pekoč feferon ( če ne marate pekoče, ga izpustite)
  • 4 lovorove liste
  • 1 velika žlica soli

Postopek

1Za vlaganje izberemo zdrave in mlade gobe. Pri odraslih gobah uporabimo samo klobučke, saj je meso v betu precej žilavo.

2Kozarce za vlaganje – potrebujemo štiri manjše – dobro operemo in jih za 10 minut postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 100°C.

3V večjem loncu zavremo vodo, jo izdatno solimo in vanjo stresemo očiščene štorovke.  Vrejo vsaj 10 minut, med vretjem pobiramo pene, ki nastajajo na vrhu, nato jih precedimo in oplahnemo s hladno vodo. Štorovke so pogojno užitne gobe, vsebujejo beljakovinske toksine, ki se s prekuhavanje uničijo. Zato je pomembno tudi, da vodo, v kateri se kuhajo, zavržemo.

4V drugem loncu zavremo kis, vodo, narezan feferon, olupljene stroke česna, gorčična semena in poper v zrnju.

5Štorovke porazdelimo v štiri kozarčke, v vsakega dodamo en strok česna, košček feferona, lovorov list, nekaj zrn popra in nekaj gorčičnih semen.

6Zalijemo z vrelim kisom, kozarce dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohlajajo.

Nasvet

7Izbiramo tako velike kozarčke, da bomo gobe pojedli naenkrat, saj odprtih gob ne shranjujemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite