Domači orehovec – orehov liker

Znam svetuje

Domači orehovec (orehov liker) je tradicionalen slovenski liker, ki ga pripravljamo iz zelenih orehov, žganja, sladkorja in dišečih dodatkov, kot so vanilja in pomaranča. Po domače mu pravimo tudi “zdravilni liker”, saj se v ljudskem zdravilstvu uporablja za lajšanje prebavnih težav, krepitev želodca in celo za uravnavanje delovanja ščitnice. Orehovec ni le zdravilen, ampak tudi izvrsten digestiv z bogatim, aromatičnim okusom, ki ga z veseljem ponudimo po dobrem kosilu.

Sestavine za domači orehovec

  • 15 zelenih orehov (nabrani okoli 24. junija, na god sv. Janeza)
  • 1 l domačega žganja (najbolje tropinovca ali močnega sadjevca)
  • 2 neškropljeni pomaranči
  • 1 strok vanilje
  • 500 g sladkorja
  • 3 dl vode

Postopek priprave

1Zelene orehe operite, osušite in narežite na tanke rezine. V večji steklen kozarec z širokim vratom nalijte žganje in dodajte narezane orehe. Kozarec zaprite ali pokrijte s folijo ter postavite na sonce za 10 dni. Med sončenjem kozarec občasno pretresite, da se sestavine enakomerno premešajo.

2Po desetih dneh dodajte pomarančno lupino (lahko tudi nekaj rezin pomaranče) in razpolovljen vaniljev strok. Pustite na soncu še približno 5 dni, da se okusi povežejo.

3Po 15 dneh v loncu zavrite 3 dl vode s sladkorjem in pripravite sladkorni sirup. Ko se sirup ohladi, ga dodajte v kozarec z orehi. Vse dobro premešajte, pustite stati še dan ali dva, nato precedite skozi gosto gazo in nalijte v čiste steklenice. Shranjujte v hladnem in temnem prostoru vsaj 1 mesec pred uporabo – okus bo takrat najlepši.

Nasveti za popoln orehovec

• Orehe naberite na god sv. Janeza (okoli 24. junija), ko so še mehki in jih lahko prerežete z nožem.
• Namesto pomaranče lahko dodate tudi limonino lupino ali cimetovo palčko za bolj praznični okus.
• Če želite močnejši liker, zmanjšajte količino sladkorja na 300–400 g.
• Po želji lahko liker po preceditvi filtrirate skozi kavni filter za bolj čisto barvo.
• Orehovec postane še boljši po 2–3 mesecih zorenja v steklenici.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kdaj je najboljši čas za pripravo orehovca?

Najbolje je pripraviti orehovec konec junija, ko so orehi še mehki in vsebujejo veliko soka. Takrat dajejo likerju najlepšo aromo in barvo.

Kako dolgo lahko hranimo domači orehovec?

Če ga hranite v temnem in hladnem prostoru, zdrži več let. Okus postane z leti še bolj poln in zaokrožen.

Zakaj je orehovec črne barve?

Med zorenjem orehi potemnijo zaradi naravnih taninov, ki dajo likerju značilno temno rjavo do črno barvo. To je popolnoma naravno in znak kakovostnega domačega pripravka.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite