Krompirjev golaž s slanino in klobaso je duševni balzam za tiste dneve, ko potrebujemo krepko kosilo. Uporabimo dobro, domačo prekajeno klobaso, pripravimo pa tudi kokošjo juho, saj bomo v njej dokončali kuhanje tega odličnega golaža.
Sestavine za krompirjev golaž s slanino in klobaso
- 500 g krompirja
- 75 g slanine
- 75 g prekajene klobase
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 2 žlici masla
- 1 žlica sladke rdeče paprike
- malo kisa
- 500 ml kokošje juhe
- 1 lovorov list
- majaron
- ščepec mlete kumine
- sol
- poper
- 2 žlici kisle smetane
- sveža zelišča za okras
Postopek
1Krompir operemo in narežemo na 2-3 centimetre velike kocke. Slanino in klobaso narežemo na kose. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo.
2V velikem loncu segrejemo 1-1/2 žlice masla in prepražimo čebulo. Dodamo česen in slanino ter pražimo, da slanina postane hrustljava.
3Lonec odstavimo s štedilnika in mešanico malo ohladimo. Umešamo papriko in dodamo kis. Zalijemo s kokošjo juho. Začinimo z lovorjevim listom, majaronom, kumino ter po okusu solimo in popramo.
4Na koncu umešamo kocke krompirja. Golaž kuhamo približno 30 minut. Če je preredek, pretlačimo malo krompirja, ki se kuha v loncu.
5V ponvi s preostalim maslom popečemo klobaso in jo tik pred koncem kuhanja damo v golaž. Okrasimo s kislo smetano, posujemo s svežimi zelišči in postrežemo.