Za pripravo si moramo vzeti dovolj ฤasa. ฤe vam ne uspe prviฤ, vam bo zagotovo uspelo naslednjiฤ. Modri pravijo, da vaja dela mojsta, mojster pa vajo. Uspeh ob ponovitvi zagotovljen! Vsaka izkuลกnja ลกteje!
Sestavine
Biskvit
- 5 jajc
- 100 g sladkorja
- 200 g moke
- 1 vaniljev sladkor
- 100 g mleฤne ฤokolade
- 120 g masla
- 1 pecilni praลกek
Potrebujemo ลกe
- 2-3 ลพlice nutelle
- 2 veliki ลพlici kokosove masti
- 200 g temne ali bele ฤokolade za kuhanje, lahko tudi vsake polovico
- lesene ali plastiฤne palฤke โ 50 kosov
- razliฤne posipe za okras: mlete leลกnike, perlice, kokos …
Priprava
1Rumenjake loฤimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg, da bo to laลพje, jim dodamo ลกฤepec soli in ลพlico mrzle vode. Rumenjake penasto vmeลกamo s sladkorjem. Nad soparo stopimo maslo s ฤokolado. Meลกanico dobro ohladimo in jo dodamo stepenim jajcem s sladkorjem. Pecilni praลกek, ลกe bolje vinski kamen, pomeลกamo z moko in skupaj vmeลกamo v maso, dobro premeลกamo, najbolje z elektriฤnim meลกalcem. Sneg iz beljakov narahlo vmeลกamo v testo.
2Peฤico predgrejemo na 180 ยฐC, pekaฤ premera 27 cm obloลพimo s peki papirjem. Testo vlijemo v pekaฤ in nekajkrat z njim potolฤemo po mizi, da se lepo razporedi in da v njem ni mehurฤkov. Peฤemo 20-25 minut. ฤe se po vrhu preveฤ zapeฤe, maso pokrijemo s peki papirjem. Peฤeno testo ohladimo in nadrobimo na majhne koลกฤke.
3Biskvitu primeลกamo nutello, in sicer toliko, da je testo primerno za oblikovanje kroglic, to pomeni, da mora biti testo ลกe malo packasto. Z rokami oblikujemo pribliลพno tri centimetre velike kroglice in jih polagamo na pekaฤ. Da bodo enako velike, jih lahko tehtamo.
4Ko so kroglice narejene, pekaฤ postavimo za eno uro v hladilnik, da se lepo strdijo. Pripravimo ฤokolado za oblivanje. V vodni kopeli stopimo belo ali temno ฤokolado, ki smo ji primeลกali kokosovo mast. Poฤakamo, da se obliv ohladi, pripravimo paliฤice in narejene biskvitne kroglice vzamemo iz hladilnika.
5Paliฤico pomoฤimo v ฤokoladni obliv pribliลพno en centimeter globoko in jo zapiฤimo na sredino kroglice. Ko tako pripravimo vse kroglice, jih spet postavimo za eno uro v hladilnik, da kroglice ne bodo drsele po paliฤici. Medtem si pripravimo razliฤne posipe za okrasitev in kozarce, kamor bomo odlagali narejene popse.
6Ko gre za dekoriranje popsov, se lahko prepustite domiลกljiji. Na tem koraku se lahko malo poigrate z barvami, meลกate beli in temni obliv – dodajate perlice, ฤokoladne mrvice in podobno. Obliv naj bo tekoฤ in hladen, ravno toliko, da se ลกe lepo obliva. Kroglico pomoฤimo v stopljeno ฤokolado, nato jo toliko ฤasa vrtimo med prsti, da iz nje odteฤe ves odveฤni obliv. Postavimo jo v kozarec. Pri tem pazimo, da se kroglice ne dotikajo med seboj.
7Posujemo ลกe z dodatki in tako narejene spet postavimo za eno uro v hladilnik. Namesto nutelle lahko uporabimo tudi mascarpone. ฤe so popsi za odrasle, dodamo malo ruma. Skratka pri pripravi cake popsov lahko pustimo domiลกljiji prosto pot.