Preprosta, klasična italijanska rižota milanese z žafranom in parmezanom je nepozabnega okusa.
Sestavine za rižoto milanese
- 250 g masla
- 1,5 l jušne osnove (telečje)
- 1 čebula
- 60 g grobo sesekljanega govejega mozga
- 350 g riža (okroglozrnatega)
- 125 ml suhega belega vina
- šopek žafranovih nitk
- sol
- poper
- 125 g parmezana
Postopek
1Telečjo osnovo zavremo in pustimo, da se kuha. V kozici na 45 g masla prepražimo drobno sesekljano čebulo in mozeg. Dodamo riž in ga eno minuto pražimo. Nenehno mešamo.
2Na srednji temperaturi počasi prilivamo vino in 1/3 telečje osnove. Pustimo, da vre 5 minut. Prilijemo 2/3 osnove in riž kuhamo 12 minut. Občasno premešamo. Medtem namočimo žafran v preostalo osnovo. Ko riž vpije vso tekočino, prilijemo obarvano osnovo z žafranom. Posolimo in popopramo. Vse skupaj kuhamo še 20 minut in občasno premešamo.
3Kozico odstavimo. Preostalo maslo in parmezan vmešamo v rižoto.