Domača paradižnikova mezga

Znam svetuje

Domača paradižnikova mezga oziroma pasata je izredno pomembna osnova, ki jo uporabljamo v veliko jedeh skozi vse leto. Prav je, da naredimo najboljšo, zato uporabimo najbolj zrele in okusa polne paradižnike.

Sestavine

  • 1,5 kg paradižnika
  • sol

Postopek

1Glede na količine mezge, ki jih običajno uporabimo, pripravimo želeno število kozarcev, v katere jo bomo shranili. Dobro jih operemo in steriliziramo.

2V večji posodi zavremo vodo, v kateri na hitro blanširamo paradižnike. Blanširanje naj traja 20 sekund, voda pa mora ves čas vreti. Da bodo zares dobro blanširani, jih lahko razdelimo in blanširamo po obrokih.

3Paradižnike odcedimo in ohladimo. Nežno jih olupimo in odstranimo peclje. Prižgemo pečico in jo ogrejemo na 100 stopinj Celzija.

4Skozi gosto cedilo paradižnike pretlačimo in s tem izločimo semena. Po okusu mezgo posolimo.

5Napolnimo kozarce, očistimo rob, dobro zapremo in jih za 20 minut položimo v pečico. Po tem procesu jih pokrijemo z odejo, da se počasi ohladijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite