Polnjene bučke z ajdovo kašo

Znam svetuje

Ker poleti receptov z bučkami ni nikoli dovolj, smo pripravili tokrat polnjene bučke z ajdovo kašo.

Sestavine (za 3 porcije)

  • 3 bučke (1/osebo je ponavadi dovolj, naj bo le malo večja, ne pa preveč)
  • 1 manjša čebula ali šalotka
  • 100 – 110g ajdove kaše (suhe)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • parmezan ali morda kak drug nadomestek trdega sira za vegane
  • bazilika (suha ali sveža, kar imate pri roki)
  • sol
  • zelenjavni jušni koncentrat (po želji)
  • poper

Postopek

Poleti je sveže zelenjave vedno v obilju, posebej priljubljene so seveda bučke (it. zucchini, fr. courgettes). Obstaja veliko vrst te zelenjave, izberete lahko katerokoli od teh, ki vam je všeč. Ponavadi vzamem tiste, ki jih imam največkrat pri roki, najsi bodo to bledo, progasto ali temno zelene, vsaka od teh je dobra. Pa začnimo s pripravo.

1Vso zelenjavo najprej dobro operete in očistite. Čebulo drobno narežete, vendar ne sekljate. Vedno uporabljajte najbolj oster nož, kar jih imate, da bo pri tem izpustila čim manj soka (od tega ponavadi jočemo).

2Bučke prerežite na polovico po dolgem in izdolbite meso po celotni dolžini, da nastane neke vrste čolniček. Debelina stene naj bo do 7mm. Pri tem si najbolje pomagamo z žlico za sladoled, če pa te ni, bo v redu tudi navadna jušna.

3Sredico bučk narežete na približno centimeter velike koščke. Čolničke buč rahlo posolite od znotraj in pustite tako stati vsaj 10 minut.

4V širši posodi za praženje, na ne premočnem ognju, najprej prepražite na olju čebulo. Potresite po njej ščepec soli, da se hitreje zmehča.

5Ko pride čebula do posteklenega videza, tj. dobrih 5 minut, dodajte še narezano meso bučk in pražite tako dolgo, da se koščki zmehčajo in dobijo malce barve od peke. Tudi pri tem bo nekaj soli pomagalo. Ta postopek ponavadi traja med 5 in 10 minut, odvisno tudi od količine in velikosti dna lonca. Kar ostane med kuhanjem tekočine, povrite tako, da med mešanjem povečate ogenj.

6Medtem, ali prej, lahko pripravite ajdovo kašo, ki jo v soljeni vodi skuhate po navodilih. V kolikor je neobdelana, je 15 minut dovolj.

7Dodajte skuhano kašo prepraženi zelenjavi in kuhajte tako še nekaj minut, da se okusi povežejo. To je tudi čas, da dodate še baziliko, sol in poper. Namesto soli lahko uporabite lahko tudi koncentrat zelenjavne jušne osnove, če je ta pripravek že slan, v kolikor ne, boste sol seveda še vedno potrebovali.

8S tako pripravljenim nadevom napolnite čolničke bučk in po njih potresite nekaj grobo naribanega parmezana ali kakega drugega trdega zorjenega sira. Če želite, da jed ostane primerna tudi za vegane, le-tega nadomestite s čim drugim, ali pa ga ne uporabite.

9Pečico nastavite na 210°C, v dovolj globok pekač nalijte za centimeter vode in ji dodajte sol. To bo skuhalo bučke z zunanje strani. Vse skupaj postavite v segreto peč za približno 20 minut, oz. dokler ni zgornji del zlato zapečen. Postrezite s prilogo. Priporočam dober kremast pire krompir.

Pa dober tek!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite