Motovilec z jajci v solati je odlična jed, polna zdravilnih sestavin. Motovilec je trdoživa rastlina in pomembna zelenolistna zelenjava. Je bogat vir mineralov, zlasti železa, zato preprečuje slabokrvnost. Vsebuje več vitamina C kot citrusi, redno uživanje pa nas napolni z energijo, zlasti v času spomladanske utrujenosti.
Med vitamini izstopa B6, ki ga sicer najdemo v bananah in papriki. Ta krepi imunski sistem, sodeluje pri presnovi makrohranil, po prepričanju nekaterih pa naj bi celo zmanjšal tveganje za nastanek celulita.
Je solatnica, ki se dobro znajde v vsakem zelenjavnem vrtu, na samostojni gredici ali med ostalimi posevki. Sadimo ga v različnih časovnih obdobjih, pomembno pa je, da setev poteka ob hladnih temperaturah, saj bo pri višjih slabše kalil.
Sestavine za motovilec z jajci v solati
- 150 g motovilca
- svež koprc
- 2 jajci
- nekaj češnjevih paradižnikov
- oljčno olje
- jabolčni kis
- sol
Postopek
1Motovilec dobro operemo in odcedimo, pri tem pa pazimo, da ostanejo drobni listki celi in jih ne pretlačimo.
2Opranega in odcejenega stresemo v skledo, solimo, začinimo z nasekljanim koprcem, dodamo narezane češnjeve paradižnike, olje, kis in z vilicami previdno premešamo.
3Na koncu dodamo še narezani v trdo kuhani jajci. Dober tek!