Za tiste, ki si ลพelite okusiti sladki preobrat klasiฤne sladice, predstavljamo obrnjeno ananasovo pito – izjemno soฤno in osveลพujoฤe pecivo, ki bo osvojilo vaลกe brbonฤice ลพe pri prvem griลพljaju.
Ta razliฤica slavne tarte Tatin vkljuฤuje soฤne rezine ananasa, ki se zlato karamelizirajo in ustvarijo sladko harmonijo s soฤnim testom. Spremenite svoje kulinariฤno doลพivetje s to eksotiฤno razliฤico, ki bo zagotovo postala zvezda vaลกe sladkarije.
Sestavine za obrnjeno ananasovo pito
Testo
- 250 g mehke bele moke
- 200 g sladkorja
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 60 g masla
- 1 vreฤka pecilnega praลกka
- ลกฤepec soli
Karamel
- 140 g sladkorja
- 2 ลพlici limoninega soka
- 5 ลพlic vode โ pribliลพno
- 40 g masla
- 8 rezin ananasa
- 8 glaziranih ฤeลกenj ali viลกenj โ lahko spustimo
Postopek
1V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in stepamo z elektriฤnim meลกalnikom tako dolgo, dokler ne dobimo mehke kreme.
2Dodamo zmehฤano in na koลกฤke narezano maslo in premeลกamo. Moko presejemo s pecilnim praลกkom in jo dodamo jajฤni kremi, dodamo ลกe majhen ลกฤepec soli. Prilijemo ลกe mleko in zmeลกamo v enotno testo.
3Pripravimo karamelno omako. V kozico stresemo sladkor in zalijemo s toliko vode, da sladkor pokrije. Pri nizki temperaturi, brez meลกanja, kuhamo toliko ฤasa, da se sladkor stopi in sirup spremeni barvo v jantarno barvo karamela. Odstavimo z ognja in vmeลกamo maslo in limonin sok.
4Okrogel pekaฤ, premera 22 cm, obloลพimo s peki papirjem, peฤico segrejemo na 180ยฐC.
5Na peki papir nalijemo karamelno omako, ฤez poloลพimo rezine ananasa, lahko tudi iz konzerve. ฤe imamo glazirane ฤeลกnje, na sredino vsakega koลกฤka ananasa poloลพimo ลกe ฤeลกnjo. Rezin mora biti toliko, da prekrijejo dno pekaฤa.
6ฤez nalijemo testo in peฤemo 40 minut.
7Ko je pita peฤena (preverimo z zobotrebcem), jo vzamemo iz peฤice in pustimo v pekaฤu 10 minut, da se nekoliko ohladi. Pokrijemo s kroลพnikom in obrnemo na glavo. Previdno odstranimo pekaฤ, sladico ลกe malo ohladimo in postreลพemo.