Kremne juhe so nekaj, kar imamo vsi radi. Lahko jih pripravljamo iz različne zelenjave, dodajamo različne začimbe in tako pričaramo različne okuse. Osnova te juhe sta blitva in krompir.
Sestavine
- 4 večji krompirji
- 500 g blitve
- 1 velika čebula
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- 1/2 žličke muškatnega oreška
- majaron, timijan
- sol, poper
- 3 žlice dobrega oljčnega olja
- 1 lonček kisle smetane
- 50 g sveže naribanega parmezana
Postopek
1Najprej pripravimo zelenjavo. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, blitvo operemo, ločimo stebla in liste in narežemo na manjše kose. Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke.
2V lonec damo najprej oljčno olje, na njem prepražimo nasekljano čebulo, ki jo malo posolimo. Ko postekleni, dodamo še česen in peteršilj. Malo popražimo, dodamo stebla blitve in dušimo pet minut, da spustijo vodo.
3Zalijemo z enim litrom vode, dodamo vse začimbe, po potrebi dosolimo in v lonec damo še na kocke narezan olupljen krompir. Kuhamo približno 15 minut, primešamo še narezane liste blitve in kuhamo približno 10 minut.
4Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, vmešamo nekaj žlic kisle smetane in takoj postrežemo. Na krožniku še potresemo s parmezanom.