Krompirjeva omleta je odliฤna krompirjeva jed, ki je po vrhu hrustljava, v notranjosti pa mehka in soฤna. Krompirjeva omleta nikoli ne razoฤara.
Krompirjeva omleta, znana tudi kot “krompirฤek” ali “tortilja de patatas” v ลกpanskem jeziku, je priljubljena jed, ki izhaja iz ลกpanske kulinarike. Gre za enostavno in okusno jed, tradicionalno pripravljeno iz treh osnovnih sestavin: krompirja, jajc in ฤebule. Krompirjeva omleta je nekakลกna kombinacija med omleto in palaฤinko ter jo obiฤajno postreลพejo na rezine kot prigrizek, prilogo ali celo glavno jed.
Tudi naลกa razliฤica krompirjeve omlete je aromatiฤna, okusna in privlaฤna zaradi dodatka ฤesna in masla, ki ji dasta edinstveno noto. Omleta je lahko odliฤen obrok za zajtrk, kosilo ali veฤerjo ter je primerna za vse ljubitelje ฤesna in bogatih okusov.
Sestavine za krompirjevo omleto
- 1 kg krompirja
- 2 stroka ฤesna
- 3 ลพlice masla
- 2 ลพliฤki posuลกena zeliลกฤa (majaron, timijan, peterลกilj)
- sol
- poper
Postopek
1Olupite krompir in ga na ribeลพniku naribajte na rezine. Te bodo na ta naฤin enakomerno debele. Lahko vam uspe tudi z ostrim noลพem, vendar morate biti res natanฤni.
2V manjลกi lonec dajte olupljen ฤesen in posuลกena zeliลกฤa. Voda naj zavre. Ko zavre, dodajte narezan krompir. Naj vre 7 minut, ne veฤ, saj se ne sme razkuhati. Poberite ga iz vode in posuลกite s kuhinjsko krpo.
3Vzamite tortni model, nanj poloลพite peki papir, namoฤite ga z vodo, da bo lepo raven in namaลพite s stopljenim maslom. Ne pozabite namazati tudi oboda pekaฤa. Maslo rahlo zaฤinite s soljo in poprom. Zaฤnite zlagati krompir in vsako plast malo zaฤinite s soljo in poprom.
4Ko zgradite omleto, jo premaลพite s ลกe malo stopljenega masla in dajte v peฤico, ki ste jo segreli na 200 stopinj Celzija.
5Pecite 30 minut. Preverite, ฤe je krompir mehak in po potrebi podaljลกajte ฤas peke, vendar ne veฤ kot za 15 minut. Pekaฤ vzamite iz peฤice, odstranite obod modela, dno obrnite na pladenj, na katerem boste postregli krompirjevo omleto in neลพno odstranite peki papir.
6Za konec omleto dajte v vroฤo peฤico, na funkcijo ลพara, kjer bo krompir dobil hrustljavo povrhnjico. Pa dober tek!