Čeprav največkrat jemo panirane, so marele v smetanovi omaki naravnost odlične. Zraven pripravimo kar krompir v kosih.
Sestavine za marele v smetanovi omaki
- 4 večji klobuki marel
- 125 ml sladke smetane
- 2 žlici kisle smetane
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 100 ml suhega belega vina
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke sveže mletega popra
- 50 g masla
Postopek
1Ker je omaka hitreje narejena, najprej olupimo in narežemo krompir. Skuhamo ga v slani vodi, kar traja približno 20 minut. Kuhanega odcedimo.
2Marele očistimo, obrišemo z vlažno krpo in narežemo na manjše koščke. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in nasekljamo.
3V večji ponvi stopimo maslo in na njem pet minut cvremo nasekljano šalotko. Dodamo še nasekljan česen in, ko ta zadiši, še narezane marele.
4Na močnem ognju dušimo pet minut, nato zalijemo z vinom in pražimo nekaj minut, da povre približno polovica tekočine.
5Zalijemo s sladko smetano, primešamo še kislo smetano in na nizki temperaturi omako dušimo še 5 -7 minut, da se zgosti.
6Na krožnike razporedimo kuhan krompir, dodamo gobovo omako in potresemo s svežim peteršiljem.
7Pri kosilu ne pijem alkoholnih pijač, ker so dežnikarice težko prebavljive gobe.