Rižota s pikantno bučo in z gamberi

Znam svetuje

Ko si zaželite nekaj pikantnega.

Sestavine

  • pikantna pečena buča
  • 3/4 l jušne osnove
  • 1 srednje velika sesekljana rjava čebula
  • 3 zelo na drobno sesekljana stebla zelene (olesenela zunanja stebla zavržemo)
  • 2 stroka česna
  • 300 g riža za rižote
  • 1 dcl suhega belega vina
  • 50 g masla
  • sveže nariban parmezan
  • 2 žlici svežega timijana
  • 2 veliki žlici maskarponeja (lahko nadomestimo s pasirano skuto, ki ji dodamo malo sladke smetane)
  • 200 g svežih ali zamrznjenih gamberov
  • sol
  • poper

Postopek

1Pečeno bučo razdelimo na polovico. Eni polovici odstranimo lupino in meso grobo sesekljamo. Drugi polovici pustimo lupino in jo narežemo na cca 1 centimeter velike koščke.

2Jušno osnovo segrejemo in jo držimo na toplem na nizki temperaturi. V ponvi segrejemo olje, dodamo zeleno, čebulo, timijan in sol. Vse skupaj rahlo prepražimo – bodite pozorni, čebula ne sme porjaveti. Dodamo česen in ko zadiši, dodamo še riž. Ves čas mešamo, da se riž prepraži (ne sme se obarvati). Po 2 minutah bo vsrkal vso aromo in začel cvrčati. Dodamo vino in še mešamo, dokler alkohol ne izhlapi.

3Ko se vino vkuha v riž, dodamo bučo brez lupine in začnemo po zajemalkah dodajati jušno osnovo. Ogenj imamo nastavljen tako, da brbota srednje močno. Riž vseskozi mešamo in vsakokrat, ko posrka jušno osnovo, dodamo novo zajemalko. Po 10 minutah kuhanja dodamo gambere in kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Poskusimo. Riž naj bo mehek in še vedno konsistenten. Preverimo, če je dovolj slano.

4Odstavimo, dodamo bučo z lupino, maslo, parmezan in maskarpone. Narahlo premešamo in jo pokrito pustimo počivati 2 minuti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite