Najboljลกe testo za potice.
Sestavine za testo za potice
- kvasec (2 dag kvasa), 1/2 dl mlaฤnega mleka, ฤajna ลพliฤka sladkorja, ลพlica moke)
- 1/2 kg mehke bele moke
- 1/2 ฤajne ลพliฤke soli
- 2 in 1/2 dl toplega mleka
- 8 dag sladkorja
- 8 dag surovega masla ali margarine
- 3 rumenjaki
- 1 ฤajna ลพliฤka ruma
- malo sesekljane limonine lupinice
- maลกฤoba za pekaฤ
- beljak za premaz
- sladkor v prahu za posip
Priprava
1Kvas razpustimo v mleku, dodamo sladkor in moko ter postavimo na toplo da vzhaja.
2V skledo presejemo moko in dodamo sol. V sredo naredimo jamico, vanjo stresemo kvasec in med meลกanjem dolivamo mleko, ki smo mu dodali maลกฤobo, sladkor, rumenjake, rum in limonino lupinico.
3Stepamo, da postane testo na povrลกini gladko, v notranjsoti pa elastiฤno in se loฤi od posode in kuhalnice.
4Nato testo pomokamo, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati.
5Vzhajano testo razvaljamo v 1 cm debelo pravokotno krpo, ki jo enakoreno premaลพemo z nadevom.
6Nato testo zvijemo in poloลพimo v dobro namazan model, da vzhaja. Sedaj ga premaลพemo s stepenim beljakom in peฤemo v srednje vroฤi peฤici 1 uro.
7Peฤeno potico pustimo v pekaฤu, da se nekoliko ohladi, nato jo zvrnemo na desko in potrosimo s sladkorjem v prahu.