Jajčevci oziroma melancani so prava poletna zelenjava, iz katere lahko pripravite izjemno okusne polpete. To je odlična jed za vse ljubitelje zelenjavnih jedi, saj polpeti združujejo preprostost, bogat okus in hrustljavo skorjico.
Odlično se podajo kot samostojna jed, priloga ali pa kot lahek obrok ob jogurtovi omaki.
Sestavine za polpete z jajčevci
- 2 jajčevca
- 2 čebuli
- 2 jajci
- drobtine
- 1 glavica česna
- 2 žlici sveže naribanega parmezana
- 1 žlica sveže nasekljanega rožmarina
- poper, sol
- oljčno olje
- 1 žlica svežih začimb, uporabimo, kar imamo pri roki – majaron, timijan, rožmarin, bazilika …
Postopek
1Jajčevce drobno nasekljajte, prav tako olupite in nasekljajte čebulo ter česen.
2V ponvi segrejte oljčno olje in dodajte nasekljano čebulo. Pražite jo 10–15 minut, da postekleni in se zmehča.
3Primešajte nasekljan česen ter ga pražite kratek čas, da zadiši.
4Dodajte nasekljane jajčevce in jih dušite nekaj minut, da izhlapi večina tekočine. Nato ponev odstavite z ognja in pustite, da se masa nekoliko ohladi.
5Ohlajeno zelenjavno mešanico preložite v večjo skledo. Dodajte jajci, parmezan, sol, poper ter nasekljane sveže začimbe. Vse skupaj dobro premešajte.
6Dodajte drobtine in maso zgnetite tako, da lahko oblikujete polpete. Če je masa preredka, primešajte še malo drobtin.
7V ponvi segrejte malo oljčnega olja in polpete na obeh straneh specite do zlato-rjave barve. Tako pripravljene polpete postrezite takoj, najbolje z jogurtovo ali drugo osvežilno omako.