Svinjski trebuh v pečici

Znam svetuje

Svinjska potrebušina ali flam je del svinjskih rebrc brez kosti, relativno poceni kos mesa, a če ga pravilno pripravimo, bo navdušil vse ljubitelje mesnih jedi. 

Sestavine za svinjski trebuh v pečici

  • 1,5 kg svinjske potrebušine
  • 1 žlica grobe soli
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 žlica timijana
  • 1 neškropljena limona – lupinica
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1/4 žličke sveže mletega popra
  • 250 ml suhega belega vina

Postopek

1Dan prej pripravimo marinado, v kateri pustimo meso čez noč. Vejice rožmarina in timijana operemo, osmukamo in nasekljamo. Česen prav tako olupimo in nasekljamo. V možnarju stremo žličko soli, poper, česen, timijan, rožmarin in limonino lupinico v gosto pasto. Dodamo še eno žlico oljčnega olja in dobro premešamo.

2Svinjski flam operemo in dobro osušimo s papirnatimi brisačami. Kožo in maščobo zarežemo, vendar pazimo, da pri tem ne zarežemo tudi mesa. Z vseh strani ga premažemo s pripravljeno marinado, vtremo jo tudi v reže. Meso pokrijemo in pustimo čez noč v hladilniku.

3Pečico segrejemo na 200°C, kos potrebušine obilo natremo s soljo in premažemo z žlico oljčnega olja. Položimo v pekač, stran s kožo naj bo obrnjena navzgor, prelijemo z vinom in pečemo 30 minut.

4Temperaturo znižamo na 160°C in pečemo še dve uri.

5Na koncu temperaturo povišamo na 220°C in pečemo še 15-20 minut, da se kožica hrustljavo zapeče.

6Pečeno meso položimo na desko, čezenj položimo drugo desko in jo obtežimo. Meso po peki obtežimo, da iz njega odteče odvečna maščoba.

7Tako naj tako počiva 20 minut, nato pečenko postrežemo s priljubljeno prilogo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite