Zakaj poletni? Ker takrat imamo priložnost, da ga skuhamo s svežimi zrni fižola. A bo tudi s suhim fižolom več kot dober – le namočen naj bo prej čez noč.
Sestavine
- 500 g svežega fižola
- 10 paradižnikov
- 5 šalotk
- 20 strokov česna
- 3 rezine pršuta
- oljčno olje
- lovor
- majaron
- timijan
- vinski kis
Postopek
1Svež fižol damo v lonec s hladno vodo in ga kuhamo približno 30 minut.
2Vzamemo drugo posodo, jo segrejemo, dodamo olje, grobo sesekljana čebulo in česen, s prsti na koščke natrgan pršut, narezan paradižnik, začimbe in vse pocvremo.
3Ko voda izpari, dodamo kuhan fižol, solimo, zmanjšamo ogenj in nepokrito kuhamo še vsaj 20 minut.
4Ob golažu lahko postrežemo s pire krompirjem, polento ali pa dodamo zgolj solato.