Črna in slastna marmelada iz robidnic z limono je odličen namaz na svežem kruhu, žemljah ali palačinkah. Uporabite jo kot polnilo ali dodatek v različne sladice. Dodajte jo na torte, piškote, pite ali pa jo kombinirajte s smetano, jogurtom ali sladoledom. Uporabite marmelado kot dodatek za mafine in pite. Naredite majhno jamico v testo in dodajte žlico marmelade iz robidnic z limono pred peko. Ko se pečejo, se bo marmelada stopila in ustvarila sladko presenečenje v sredini peciva. Marmelado lahko prav tako razredčimo z malo vode ali soka limone ter jo uporabimo kot preliv za sladoled, jogurt, puding ali drugo sadje. Če ji dodamo ščepec cimeta ali vanilje, bo še bolj dišala. In nenazadnje se bo odlično obnesla v pikantnih omakah za rdeče meso in tudi kot dodatek k pečenim perutničkam.
Sestavine za marmelado iz robidnic z limono
- 2,75 kg robidnic
- 1 limona
- 2,75 kg pogretega sladkorja
Postopek
1Robidnice nežno operemo in damo v posodo. Dodamo sok ene limone ter počasi kuhamo na šibkem ognju, dokler se iz njih ne začne izločati sok.
2Zmes zavremo, potem znižamo temperaturo in kuhamo še 15–20 minut. Dodamo sladkor, ki smo ga prej na hitro pogreli na ponvi. Mešamo, dokler se ne raztopi. Znova zvišamo temperaturo, da marmelada zavre in kuhamo še 4–6 minut, da se zgosti.
3Robidovo marmelado shranimo v sterilizirane, tople kozarce. Dobro jih zapremo, obrnemo na glavo, pokrijemo z odejo in počakamo, da se ohladijo. Shranimo jih v suhem in hladnem prostoru.