Bezgov liker

Znam svetuje

Bezgov liker pripravljamo iz tistih ฤrnih plodov, ki jih po cvetenju ustvari bezeg. Bodimo pozorni, da iz grozda ฤrnih jagod odstranimo vse tiste, ki so nezrele oziroma zelene ali rdeฤe barve. Zreli plodovi bezga so temnomodri in ฤrni. Ta liker pa primeren za moฤnejลกe ลพivce in veฤji notranji mir.

Sestavine za bezgov liker

  • 40 dag zrelih bezgovih jagod
  • 1 palฤka vanilje
  • zvezdasti janeลพ
  • 3 klinฤki
  • 5 zrn zelenega ali belega kardamoma (zrna stremo)
  • 40 dag sladkorja
  • 6 dl ลกnopsa

Postopek

1V steklenico damo jagode bezga, razrezano vaniljevo palฤko, janeลพ, klinฤke, kardamom in sladkor. Prilijemo ลกnops in meลกamo, dokler se sladkor ne stopi. Zatem steklenico trdno zapremo in jo pustimo 6 tednov na soncu. Vsak dan steklenico malo pretresemo.

2Liker po 6 tednih precedimo ฤez gazo, iz bezgovih jagod iztisnemo sok, prelijemo ga v stekleniฤke, te zapremo in jih ลกe 2 do 3 tedne pustimo, naj poฤivajo, preden jih uporabimo – ne veฤ na soncu.

ฤŒe te zanima …

… sveลพi, zreli plodovi bezga se v prehrani uporabljajo za pripravo sokov in marmelad. Posuลกeni zreli plodovi pa se uporabljajo podobno kot borovnice proti driski.

… bezeg dozoreva ฤez poletje, ko se iz belih cvetov najprej razvijejo zelene, nato rdeฤe jagode, ki temnijo do septembra in zatem postanejo moฤno temnomodre in ฤrne barve. Nedozorelih jagod ne smemo uลพivati zaradi strupenega sambunigrina. V popolnoma dozorelih temnih jagodah ga ni veฤ, saj pod vplivom sonca razpade, zato moramo nedozorele jagode odstraniti. 

… bezgove jagode imajo izredno veliko mineralov, med njimi najveฤ kalija, fosforja, kalcija, natrija, selena, cinka in ลพeleza. V jagodah je tudi precej vitaminov, med njimi najveฤ vitamina C, nato vitaminov B3, B5, B7 in folne kisline. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite