Kruh, ki je dober kot sladica.
Sestavine za sladek cimetov kruh
Testo
- 400 g gladke moke
- 7 g suhega kvasa (lahko tudi pol kocke svežega)
- 1 kavna žlička soli
- 15 g sladkorja
- 60 g stopljenega masla
- 2 jajci
- 100 ml mlačnega mleka
- 50 ml mlačne vode
Premaz in posip
- 70 g zmehčanega masla
- 130 g sladkorja
- 2 žlički cimeta
Postopek
1Vse sestavine damo v posodo in jih temeljito pregnetemo, da se gladko povežejo. Najlažje nam bo, če bomo uporabili kuhinjski robot. Testo nato pokrijemo in pustimo eno uro na toplem, da vzhaja in podvoji volumen.
2Delovni pult pomokamo in testo razvaljamo na 5 mm debeline. Poskusimo dobiti obliko pravokotnika.
3Čez testo premažemo maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi, da se je zmehčalo in postalo mazljivo. Zmešamo sladkor in cimet, na stran damo dve žlici mešanice, ostalo pa potresemo čez premaz masla. Z dlanmi mešanico rahlo pritisnemo, da se lepo prime masla. Nato testo z nožem razrežemo na šest enakih delov.
4Razrezane dele testa zložimo enega na drugega in jih razrežemo na šest enakih delov. Pekač premažemo z maslom in vanj enega ob drugega zložimo narezano večplastno testo. Po vrhu ga posujemo s sladkorjem s cimetom, ki smo ga prej prihranili.
Vklopimo pečico in jo nastavimo na 200 °C.
5Medtem ko se pečica segreva, naj testo še malo vzhaja v pekaču. Pečemo 40 minut na 200°C klasične peke. Prvih 30 minut pekač prekrijemo z alu folijo in preprečimo, da bi se testo po vrhu preveč temno zapeklo. Zadnjih 10 minut peke folijo odstranimo.
6Sladek cimetov kruh v plasteh lahko ponudimo takoj, tekne pa tudi hladen. Maslene sočne rezine se zlahka trgajo kar z roko.