Osnovna rjava omaka je nepogreลกljiv element mnogih kulinariฤnih mojstrovin, ki se prepleta z globokimi okusi in aromami. Priprava te okusne omake zahteva nekaj truda in ljubezni do kuhanja, vendar pa je rezultat vsekakor vreden vsakega trenutka.
Ta recept, ki ga bomo delili z vami, vas bo popeljal skozi korake ustvarjanja osupljivo bogate rjave omake, ki bo vaลกim jedem dodala izjemno dimenzijo okusa.
Sestavine za osnovno rjavo omako
- 250 g maลกฤobe (olje ali mast)
- 3 kg drobno nasekanih meลกanih kosti
- 500 g mesnih obrezkov (koลพic ali kit)
- 250 g koลพic slanine ali gnjatnih obrezkov
- 500 g meลกane juลกne zelenjave
- 250 g ฤebule
- zeliลกni ลกopek
- 7 l rjavega fonda
- 100 g paradiลพnikove mezge
- 2,5 dl belega vina
- 600 g rjavega preลพganja ali 400 g moke za pomokanje
- zaฤimbe
Postopek
1Kosti nasekamo na kose v velikosti oreha. Na maลกฤobi jih enakomerno rjavo prepraลพimo.
2Dodamo oฤiลกฤeno, neolupljeno in na veฤje kose narezano juลกno zelenjavo ter jo praลพimo s kostmi vred. Dodamo kolobarje narezano ฤebulo. Praลพimo, da ฤebula zarumeni.
3Konฤno vse skupaj pomokamo, moko z drugimi sestavinami vred praลพimo do rumene barve.
4Primeลกamo paradiลพnikovo mezgo in jo na hitro prepraลพimo. Prilijemo povsem ohlajen rjavi fond in premeลกamo. ฤe ne pomokamo, dodamo mrzlo vodo, razmeลกano preลพganje in kuhamo od 3 do 4 ure.
5Proti koncu kuhanja omako razmastimo. Dodamo ลกe vse zaฤimbe, zeliลกฤni ลกopek in vino.
6Ko dobro prevre, omako precedimo.
7Kadar omako veลพemo s ลกkrobom, jo z njim podmetemo, ko je ลพe precejena. Nato naj poฤasi vre ลกe 10 minut.