Domače maslo

Znam svetuje

S smetano in ščepcem soli je izdelava domačega masla nekaj zdravega, preprostega, zabavnega in ustvarjalnega.

Sestavine

  • 500 g polnomastne smetane (sladke ali kisle)
  • 1/2 žličke soli
  • ledeno vodo

Postopek

1Polnomastno smetano vlijemo v posodo, solimo in jo pri najvišji hitrosti stepamo z mešalnikom tako dolgo, dokler se ne začne gostiti in strjevati, kar bo trajalo 2 do 3 minute. Zatem zmanjšamo hitrost, še naprej mešamo in opazili bomo, da se mlečni kosmi sprijemajo in povezujejo ter da je smetana spustila tekočino oziroma pinjenec.

2V to isto posodo z že nastalimi kosmi masla in pinjencem dodamo še 2 do 3 žlice res ledene vode, še malo miksamo ter vse skupaj stresemo v cedilo, da maslo izpusti vso tekočino. Z žlico ali dlanjo stisnemo maslo, da izpusti zadnje kapljice in to je to. Nastali kos masla zatem samo še pomočimo v posodo z ledeno vodo in damo na peki papir, kjer ga oblikujemo v zvitek in damo v hladilnik.

3Ugotovili bomo, da je domače maslo mazljivo in čudovitega okusa. Poskusite ga narediti iz sladke in kisle smetane, ne pozabite v obeh primerih na sol, dodajte mu zelišča po okusu in uživajte v svoji umetniji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite