Čemažev pesto z orehi

Znam svetuje

Ta čudovit pesto iz čemaža in orehov lahko uporabimo na veliko načinov. Je odlična omaka za testenine, lahko ga primešamo v zelenjavne juhe, v njem mariniramo piščanca, dodajamo rižotam, sendvičem, z njim premažemo lososa, skratka pesto, ki nam popestri okuse, pa še zdrav je.

Čemaž je cenjen ne le zaradi svojega okusa, ampak tudi zaradi številnih zdravstvenih koristi, ki jih prinaša. Čemaž je bogat z antioksidanti, kot so flavonoidi, karotenoidi in vitamini C in E. Antioksidanti pomagajo zmanjševati oksidativni stres v telesu, ki je povezan z različnimi boleznimi.

Čemaž je dober vir vitamina C, ki igra ključno vlogo pri podpori imunskega sistema, spodbujanju celjenja ran in izboljševanju zdravja kože. Poleg vitamina C vsebuje čemaž tudi vitamine A in K ter minerale, kot so železo, kalij in kalcij, ki so pomembni za različne funkcije v telesu.

Čemaž naj bi imel čistilni učinek na kri in pomagal pri zniževanju krvnega tlaka. Poleg tega lahko prispeva k zmanjšanju ravni holesterola v krvi.

Sestavine za čemažev pesto z orehi

  • 50 g orehovih jedrc
  • 1/2 neškropljene limone, lupinica in sok
  • 75 g listov čemaža
  • 125 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol
  • poper

Priprava

1Pečico segrejemo na 180 °C in v njej 5-8 minut  pečemo orehe, vmes preverimo, da se nam ne zažgejo.

2Vzamemo jih iz pečice, pomanemo med dlanmi, da odstranimo kožico in pustimo, da se ohladijo.

2Pražene orehe damo v mikser, dodamo liste čemaža in limonino lupinico.

3Miksamo toliko časa, da dobimo gladko pasto, nato, postopoma dolivamo oljčno olje.

4Ko dobimo gladko, gosto pasto, jo postrgamo v skledico, dolijemo limonin sok, začinimo po okusu in dobro premešamo.

5Pesto damo v manjši kozarček in shranimo v hladilniku, tam nas bo počakal nekaj dni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite