Zmrzovanje

Znam svetuje

Globoko zmrznjena živila nam omogočajo, da imamo vedno pri roki najrazličnejša živila in nismo vezani samo na sezonska ali draga živila. Globoko zmrzovanje ohranja vrednost snovi v živilih: vitamine, mineralne snovi in druge biološko polno vredne sestavine.

Biftek in zrezke pravilno oblikujemo in vsak kos posebej zavijemo v papir, nato pa kose damo v posodo za zmrzovanje in pustimo zmrzniti. Juhe in redke jedi zmrzujemo v posodicah in vrečkah. Vedno pustimo 2 cm prostora, drugače se vrečka preluknja a pokrov dvigne.

Fižol pred zmrzovanjem 2 minuti kuhamo, ga zamrznemo na ravni podlagi in šele nato damo v vrečke. Zdrži celo 10 mesecev.

Zelenjavo, kot sta paprika ali narezan por, zmrzujemo v posodicah, iz katerih lahko kadarkoli odvzamemo potrebno količino. Temperatura v navadnem zmrzovalniku naj bo med -18 in -22 °C. Notranja temperatura večine živil naj bi bila -18 °C, da prestane dolgotrajnejšo shranjevanje, ne da bi se pokvarila in izgubila okus. Vsekakor se izplača imeti termometer, da lahko kadarkoli preverimo temperaturo.

Pomembno je tudi pravilno odmrzovanje zmrznjenih živil, da se ne pokvari njihov okus in kakovost. V hladilniku naj se odmrzujejo jagodičevje, pečkasto sadje, mleko in mlečni izdelki, meso, divjačina in perutnina. Pri sobni temperaturi lahko odmrzujemo testo in večino surovega, toplotno neobdelanega peciva. V mikrovalovni pečici odmrzujemo sadje zelenjavo ribe in že pripravljene jedi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite