Tiramisu brez jajc

Znam svetuje

Tiramisu brez jajc lahko pripravimo tudi tako, da namesto sveลพih jajc uporabimo sladko smetano. Tiramisu bo prav tako okusen. In ker za pripravo potrebujemo baby piลกkote, jih lahko speฤemo tudi doma.

Tiramisu je priljubljena italijanska sladica, ki jo sestavljajo plasti namoฤenih piลกkotov v kavi, prekrite s kremasto meลกanico, ki obiฤajno vkljuฤuje mascarpone sir, jajca, sladkor in kakav v prahu. Beseda “tiramisu” izvira iz italijanลกฤine in se prevaja kot “povzdigni me” ali “poskusi me”, kar nakazuje na privlaฤnost in zapeljiv okus.

Tiramisu brez jajc in njegov okus

Tiramisu s kremo brez jajc ima kremasto in bogato teksturo z okusom mascarpone sira, ki je nekoliko manj intenziven kot pri tradicionalnem tiramisuju. Kljub odsotnosti jajc je tiramisu s kremo brez jajc izjemno okusen.

Kombinacija mascarpone sira, sladke smetane, namoฤenih piลกkotov v kavi in posipanega kakava ustvari bogat in privlaฤen okus. S sladkimi piลกkoti, namoฤenimi v aromatiฤno kavo, in posut s kakavom v prahu je tiramisu s kremo brez jajc harmoniฤna kombinacija sladkega, kavnega in rahlo grenkega okusa.

Prehranska vrednost tiramisuja brez jajc

Pribliลพna prehranska vrednost na porcijo (ena porcija je pribliลพno ฤetrtina celotne pripravljene jedi):

  • Energijska vrednost: Pribliลพno 350-400 kcal
  • Beljakovine: Pribliลพno 4-6 g
  • Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 30-40 g
  • Maลกฤobe: Pribliลพno 24-30 g
  • Sladkorji: Pribliลพno 15-20 g
  • Vlaknine: Pribliลพno 1-2 g

Tiramisu s kremo brez jajc je okusna sladica z zmerno kaloriฤno vrednostjo, ponuja nekaj beljakovin iz mascarpone sira in zadovolji sladke ลพelje ob zmernem vnosu sladkorja in maลกฤob.

Sestavine za tiramisu brez jajc

  • 400 g sira mascarpone
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 350 ml sladke smetane
  • 400 g baby piลกkotov
  • 6 dl ฤrne ekspres kave
  • nesladkan kakav v prahu za posip

Postopek

1Skuhamo ฤrno kavo, najbolje v kafetjeri, saj tako ne bo imela usedlin. Dodamo ji ลพlico sladkorja in pustimo, da se ohladi.

2Sladko smetano skupaj s polovico sladkorja ฤvrsto stepemo. V drugi posodi mascarpone dobro zmeลกamo s polovico sladkorja. Stepeno smetano z lopatko vmeลกamo v mascarpone. To naredimo v veฤ fazah; meลกamo previdno, lopatko obraฤamo od spodaj navzgor, da se nam smetana ne sesede.

3Pripravimo si pekaฤ, v katerem bomo sestavili tiramisu – najboljลกi bo takลกen, ki je ลกirok toliko, kot so dolgi piลกkoti.

Na dno pekaฤa namaลพemo tanko plast kreme. Pokrijemo jo s piลกkoti, ki jih namakamo v kavo. Namoฤimo jih z obeh strani. Na vrh damo plast kreme in spet pokrijemo z namoฤenimi piลกkoti.

4Tiramisu zakljuฤimo s plastjo kreme in ga za vsaj dve uri postavimo v hladilnik.

5Preden ga postreลพemo, ga izdatno potresemo z nesladkanim kakavom v prahu.

Tiramisu s kremo brez jajc je vsestranska sladica, ki jo lahko uลพivate na veฤ naฤinov:

  1. Kot samostojno sladico: Postrezite tiramisu kot glavno sladico po obroku. Nareลพite ga na kvadrate ali trikotnike ter okrasite s kakavovim prahom ali ฤokoladnimi ostruลพki.
  2. Na prazniฤni mizi: Tiramisu je odliฤna izbira za prazniฤne dogodke, kot so rojstni dnevi, praznovanja in novo leto. Pripravite ga v lepi posodi za sladice in okrasite s sezonskim sadjem ali sveลพimi jagodami.
  3. Na piknikih ali druลพabnih sreฤanjih: Pripravite tiramisu v manjลกih porcijah, na primer v kozarฤkih ali posodicah za enkratno uporabo, ter ga ponudite na piknikih ali druลพabnih sreฤanjih. Posamezni kozarฤki omogoฤajo enostavno postreลพbo in uลพivanje.
  4. Kot preliv za sladoled: Rahlo ogrejte tiramisu in ga uporabite kot preliv za vaniljev ali kavni sladoled. To bo dodalo kremast okus in bogate arome k sladoledu.
  5. V meลกanih sadnih desertih: Uporabite tiramisu kot sestavino v meลกanih sadnih desertih. Kombinirajte ga s sveลพim sadjem, na primer jagodami, borovnicami ali bananami, za osveลพujoฤo sladico.
  6. Kot nadev za torte ali pite: Uporabite tiramisu kot nadev za torte, pite ali slaลกฤice. Lahko ga plastite med biskvit ali pa ga uporabite kot polnilo.

ฤŒe te zanima …

… kako lahko izboljลกamo ta recept:

  1. Dodajanje arome: Dodajte vaniljev izvleฤek ali liker, kot je amaretto, za dodaten okus.
  2. Sadje: Dodajte sveลพe ali zamrznjene jagode, maline ali katero koli drugo sadje po vaลกi izbiri za sveลพino in dodaten okus.
  3. Kavni liker: Namesto obiฤajne kave lahko uporabite kavni liker, kot je Kahlรบa, za bolj intenziven okus kave.
  4. Boljลกi kakav: Uporabite visokokakovostni, nesladkan kakav v prahu za boljลกi okus in videz.
  5. Rahlost kreme: Dodajte stepeno sladko smetano kremi, da bo dobila lahkotnost in zraฤnost.
  6. Maceracija piลกkotov: Piลกkote namoฤite v kavo za nekoliko daljลกi ฤas, da absorbirajo veฤ arome.
  7. Dodatna tekstura: Dodajte narezane oreลกฤke, kot so mandlji ali leลกniki, za dodaten uลพitek v teksturi.
  8. Dekoracija: Okrasite vrh s sveลพimi jagodami, kakavovimi ฤipi ali listiฤi ฤokolade za vizualni uฤinek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite