Tiramisu brez jajc lahko pripravimo tudi tako, da namesto sveลพih jajc uporabimo sladko smetano. Tiramisu bo prav tako okusen. In ker za pripravo potrebujemo baby piลกkote, jih lahko speฤemo tudi doma.
Tiramisu je priljubljena italijanska sladica, ki jo sestavljajo plasti namoฤenih piลกkotov v kavi, prekrite s kremasto meลกanico, ki obiฤajno vkljuฤuje mascarpone sir, jajca, sladkor in kakav v prahu. Beseda “tiramisu” izvira iz italijanลกฤine in se prevaja kot “povzdigni me” ali “poskusi me”, kar nakazuje na privlaฤnost in zapeljiv okus.
Tiramisu brez jajc in njegov okus
Tiramisu s kremo brez jajc ima kremasto in bogato teksturo z okusom mascarpone sira, ki je nekoliko manj intenziven kot pri tradicionalnem tiramisuju. Kljub odsotnosti jajc je tiramisu s kremo brez jajc izjemno okusen.
Kombinacija mascarpone sira, sladke smetane, namoฤenih piลกkotov v kavi in posipanega kakava ustvari bogat in privlaฤen okus. S sladkimi piลกkoti, namoฤenimi v aromatiฤno kavo, in posut s kakavom v prahu je tiramisu s kremo brez jajc harmoniฤna kombinacija sladkega, kavnega in rahlo grenkega okusa.
Prehranska vrednost tiramisuja brez jajc
Pribliลพna prehranska vrednost na porcijo (ena porcija je pribliลพno ฤetrtina celotne pripravljene jedi):
- Energijska vrednost: Pribliลพno 350-400 kcal
- Beljakovine: Pribliลพno 4-6 g
- Ogljikovi hidrati: Pribliลพno 30-40 g
- Maลกฤobe: Pribliลพno 24-30 g
- Sladkorji: Pribliลพno 15-20 g
- Vlaknine: Pribliลพno 1-2 g
Tiramisu s kremo brez jajc je okusna sladica z zmerno kaloriฤno vrednostjo, ponuja nekaj beljakovin iz mascarpone sira in zadovolji sladke ลพelje ob zmernem vnosu sladkorja in maลกฤob.
Sestavine za tiramisu brez jajc
- 400 g sira mascarpone
- 200 g sladkorja v prahu
- 350 ml sladke smetane
- 400 g baby piลกkotov
- 6 dl ฤrne ekspres kave
- nesladkan kakav v prahu za posip
Postopek
1Skuhamo ฤrno kavo, najbolje v kafetjeri, saj tako ne bo imela usedlin. Dodamo ji ลพlico sladkorja in pustimo, da se ohladi.
2Sladko smetano skupaj s polovico sladkorja ฤvrsto stepemo. V drugi posodi mascarpone dobro zmeลกamo s polovico sladkorja. Stepeno smetano z lopatko vmeลกamo v mascarpone. To naredimo v veฤ fazah; meลกamo previdno, lopatko obraฤamo od spodaj navzgor, da se nam smetana ne sesede.
3Pripravimo si pekaฤ, v katerem bomo sestavili tiramisu – najboljลกi bo takลกen, ki je ลกirok toliko, kot so dolgi piลกkoti.
Na dno pekaฤa namaลพemo tanko plast kreme. Pokrijemo jo s piลกkoti, ki jih namakamo v kavo. Namoฤimo jih z obeh strani. Na vrh damo plast kreme in spet pokrijemo z namoฤenimi piลกkoti.
4Tiramisu zakljuฤimo s plastjo kreme in ga za vsaj dve uri postavimo v hladilnik.
5Preden ga postreลพemo, ga izdatno potresemo z nesladkanim kakavom v prahu.
Tiramisu s kremo brez jajc je vsestranska sladica, ki jo lahko uลพivate na veฤ naฤinov:
- Kot samostojno sladico: Postrezite tiramisu kot glavno sladico po obroku. Nareลพite ga na kvadrate ali trikotnike ter okrasite s kakavovim prahom ali ฤokoladnimi ostruลพki.
- Na prazniฤni mizi: Tiramisu je odliฤna izbira za prazniฤne dogodke, kot so rojstni dnevi, praznovanja in novo leto. Pripravite ga v lepi posodi za sladice in okrasite s sezonskim sadjem ali sveลพimi jagodami.
- Na piknikih ali druลพabnih sreฤanjih: Pripravite tiramisu v manjลกih porcijah, na primer v kozarฤkih ali posodicah za enkratno uporabo, ter ga ponudite na piknikih ali druลพabnih sreฤanjih. Posamezni kozarฤki omogoฤajo enostavno postreลพbo in uลพivanje.
- Kot preliv za sladoled: Rahlo ogrejte tiramisu in ga uporabite kot preliv za vaniljev ali kavni sladoled. To bo dodalo kremast okus in bogate arome k sladoledu.
- V meลกanih sadnih desertih: Uporabite tiramisu kot sestavino v meลกanih sadnih desertih. Kombinirajte ga s sveลพim sadjem, na primer jagodami, borovnicami ali bananami, za osveลพujoฤo sladico.
- Kot nadev za torte ali pite: Uporabite tiramisu kot nadev za torte, pite ali slaลกฤice. Lahko ga plastite med biskvit ali pa ga uporabite kot polnilo.
ฤe te zanima …
… kako lahko izboljลกamo ta recept:
- Dodajanje arome: Dodajte vaniljev izvleฤek ali liker, kot je amaretto, za dodaten okus.
- Sadje: Dodajte sveลพe ali zamrznjene jagode, maline ali katero koli drugo sadje po vaลกi izbiri za sveลพino in dodaten okus.
- Kavni liker: Namesto obiฤajne kave lahko uporabite kavni liker, kot je Kahlรบa, za bolj intenziven okus kave.
- Boljลกi kakav: Uporabite visokokakovostni, nesladkan kakav v prahu za boljลกi okus in videz.
- Rahlost kreme: Dodajte stepeno sladko smetano kremi, da bo dobila lahkotnost in zraฤnost.
- Maceracija piลกkotov: Piลกkote namoฤite v kavo za nekoliko daljลกi ฤas, da absorbirajo veฤ arome.
- Dodatna tekstura: Dodajte narezane oreลกฤke, kot so mandlji ali leลกniki, za dodaten uลพitek v teksturi.
- Dekoracija: Okrasite vrh s sveลพimi jagodami, kakavovimi ฤipi ali listiฤi ฤokolade za vizualni uฤinek.