Gin: zgodovina, proizvodnja in recepti

Znam svetuje

Gin: zgodovina, proizvodnja in recepti. Izvor gina je mogoฤe izslediti v srednjem veku, z zapisi, ki opisujejo pijaฤo, imenovanoย ยปJeneverยซ, nizozemsko ลพgano pijaฤo, narejeno iz brina,ย botaniฤne rastline na severni polobli. Tudi po danaลกnjih predpisih mora biti okus po brinu znaฤilna nota vsakega gina.

Zgodovina gina

Viljem Oranski in njegova ลพena Marija sta postala sovladarja Anglije, ล kotske in Irske. Med tridesetletno vojno s Francijo so hitro prepovedali uvoลพeno francosko ลพganje in spodbujali lokalno destilacijo. Medtem so angleลกki vojaki, ki so se borili za Nizozemce v njihovi vojni za neodvisnost od ล panije, opazili nizozemske vojake, ki so pili ‘Genever’ ali dลพin za pogum (skovan izraz “nizozemski pogum”). S prepovedjo francoskega ลพganja sta William in Mary nevede odprla vrata nenadzorovani destilaciji in distribuciji te tekoฤine z okusom brina iz svoje domovine.

MITH BUSTER: “GIN JE ZDRAVILO”

V 17. stoletju se je gin trลพil kot zdravilni eliksir z domnevnimi zdravilnimi lastnostmi. Verjeli so, da zdravi vse, od bolezni ledvic do ลพelodฤnih motenj. Ta mit je verjetno prispeval k njegovi ลกiroki porabi v tistem ฤasu.

Vzpon gina

Leta 1751 je bil problem s prekomerno proizvodnjo in prekomerno porabo pod nadzorom, ko je bila proizvodnja gina podeljena izkljuฤno izbranim velikim destilarnam. Izum Column Stillsa je dodatno spremenil proizvodnjo gina v 19. stoletju in ustvaril gine v slogu ‘LondonDry’, medtem ko je uvoz eksotiฤnih sestavin, kot so citrusi, janeลพ, cimet in korenina sladkega korena, pomagal razviti bolj vznemirljive okuse. Pribliลพno v istem ฤasu so britanski vojaki v Indiji ustvarili svetovno znani koktajl Gin and Tonic in meลกali pijaฤo gina s tonikom, bogatim s kininom, da bi prepreฤili malarijo.

Globalna oลพivitev gina

Po zatonu sredi 20. stoletja je gin v 21. stoletju doลพivel pomemben preporod. Obrtne destilarne po vsem svetu so zaฤele proizvajati ลกiroko paleto visokokakovostnih in obrtniลกkih ginov, kar je povzroฤilo preporod cenjenja gina med navduลกenci.

Ponovna oลพivitev gina je sproลพila priljubljenost festivalov gina in ogledov destilarn, kjer lahko navduลกenci nad ginom raziskujejo razliฤne znamke, okusijo razliฤne botaniฤne meลกanice in se s strokovnjakom seznanijo s proizvodnim postopkom.

Zanimivost

Svetovni dan dลพina praznujemo vsako leto drugo soboto v juniju. To je dan za navduลกence nad ginom po vsem svetu, da dvignejo kozarec in uลพivajo v svojih najljubลกih koktajlih z ginom ali poskusijo nekaj novega, kot je Gimlet.

Vrste dลพina

Ker gin izvira iz Zdruลพenega kraljestva, naslednje klasifikacije temeljijo na uredbi EU o ลพganih pijaฤah (2008): Gin โ€“ najbolj generiฤna kategorija; nobena posebna proizvodna metoda ni doloฤena, razen da mora imeti ลพganje razloฤen okus po brinu in biti ustekleniฤeno pri 37,5 % ABV (40 % ABV v Zdruลพenih drลพavah). Veฤina ลพganih pijaฤ z oznako gin bo verjetno proizvedena po metodi hladne meลกanice in so razmeroma poceni.

  • Destiliran gin โ€“ visoko rektificirano ลพganje (96 % ABV) je razredฤeno in ponovno destilirano v prisotnosti brinovih jagod in drugih naravnih rastlin. Po destilaciji se lahko dodajo naravne ali naravnim enake arome. Destilirani gin je mogoฤe barvati.
  • London Gin/London Dry Gin โ€“ vse okuse je treba vnesti izkljuฤno z destilacijo v tradicionalnih destilacijskih kotlih. Dovoljena je le majhna koliฤina sladila, barvila pa niso dovoljena. Izraz โ€œLondon Dryโ€ ni geografska oznaฤba, zato se lahko proizvaja kjerkoli na svetu.

Druge vrste gina

Aromatiziran gin โ€“ tehniฤno so vsi gini aromatizirani, vendar se sodobni pomen “aromatiziranega gina” nanaลกa na ลพgane pijaฤe, kjer so izraziti okusi netradicionalnega sadja, zeliลกฤ in zaฤimb v srediลกฤu pozornosti. Te nove arome in arome se obiฤajno dodajo po destilaciji. Aromatiziran gin bo prav tako vseboval veฤ sladkorja v primerjavi s tradicionalnim destiliranim ginom, vendar ga ne smemo zamenjati z likerji na osnovi gina (glej spodaj), ki imajo veliko viลกjo vsebnost sladkorja in niลพjo vsebnost alkohola (pod 37,5 % ABV). S staliลกฤa potroลกnika aromatizirani gin odpira popolnoma novo raven okusov, ki jih je treba raziskati. So bolj dostopni in prispevajo k meลกanju ลพganih pijaฤ. Tanqueray Flor De Sevilla je dober primer te kategorije.

Sloe Gin in likerji na osnovi gina โ€“ Sloe gin je edini liker na osnovi gina, ki ga je dovoljeno opisati kot gin. Pridobiva se z maceracijo jagod trnulj (slivi podoben sadeลพ) v ginu z morebitnim dodatkom soka trnulj. Najmanjลกa vsebnost gina Sloe v steklenicah je 25 % ABV. Drugi likerji iz sadnega gina se lahko opiลกejo le kot โ€žgin likerโ€œ in morajo vsebovati najmanj 100 gramov sladkorja in najmanj 15-odstotno vsebnost alkohola v steklenicah. Oglejte si Gordonโ€™s Sloe Gin

Okus gina

ล tevilo botaniฤnih rastlin, uporabljenih v receptu katere koli blagovne znamke, se lahko giblje od ene (samo brin) do trideset ali veฤ in veฤinoma je manj veฤ. Poleg brina je na voljo na stotine botaniฤnih rastlin, ki vse dodajo ginu edinstvene lastnosti, na primer:

  • Cvetliฤni: kamilica, lovorjev list in korenina irisa Pikantno: ingver, koriandrova semena, kardamom, cimet, limonska trava in semena angelike.
  • Lesni: korenina angelike, sladki koren in muลกkatni oreลกฤek
  • Citrusi: Bergamotka, roza grenivka in grenka pomaranฤa (kot Tanqueray Flor De Sevilla).

Sedem korakov proizvodnje gina

ฤŒeprav ti koraki opisujejo primarni postopek za proizvodnjo gina, ima lahko vsaka destilarna edinstvene razliฤice svojega pristopa.

  • Osnovna ลพgana pijaฤa: Proizvajalci morajo izdelati gin iz rektificiranega ลพganja s 96 % ABV iz zrn, kot so jeฤmen, pลกenica, koruza ali rลพ.
  • Dodajanje okusa: Srce gina je v njegovi botaniฤni meลกanici, pri ฤemer je bistvena in prevladujoฤa aroma brina. Destilarne skrbno izberejo razliฤne rastline, ki lahko vkljuฤujejo zaฤimbe, zeliลกฤa, sadje, korenine in semena, da ustvarijo edinstven profil okusa svojega gina.
  • Infuzija: Osnovna ลพgana pijaฤa je prepojena z botaniฤnimi okusi z uporabo maceracije (namakanja) ali parne infuzije.
  • Destilacija: Napolnjeno ลพganje se segreje v destilarni, da se oฤistijo in koncentrirajo arome (pri ginih niลพje kakovosti se uporablja “hladno meลกanje”, ki aromatizira ลพganje z infuzijo ali maceracijo, tj. brez destilacije).
  • Redฤenje: Tekoฤino razredฤimo z vodo, da doseลพemo ลพeleno trdnost stekleniฤenja (najmanj ABV 37,5 %). ฤŒeprav mora prevladovati okus brina, se lahko prilagodijo tudi z dodajanjem arom.
  • Filtracija in stekleniฤenje: Vse preostale neฤistoฤe se odstranijo iz tekoฤine, da se zagotovi bistrost, preden se gin ustekleniฤi za distribucijo.
  • Staranje: Nekateri gini se starajo v lesenih sodih za dodatne okuse in barve.

Poleg tradicionalnega in ikoniฤnega London Dry gina se trg zdaj ponaลกa s ลกiroko paleto aromatiziranih ginov, prepojenih z vsem, od sadja in zeliลกฤ do zaฤimb in celo cvetliฤnih elementov, ter brezalkoholnih ginov, ki vsi ponujajo ฤudovito paleto okusnih izkuลกenj. Se pripravljate na svetovni dan gina? Odkrijte oฤarljiv in raznolik svet koktajla z ginom v naลกem razdelku z recepti za gin.

Priljubljeni recepti za gin

TANQUERAY GIMLET

Klasiฤen koktajl si zasluลพi klasiฤni gin! Izjemno gladek Tanqueray London Dry Gin, ohlajen s sveลพo limeto in postreลพen naravnost – popolnost brez primere

Sestavine za tanqueray gimlet

  • 50 ML Tanqueray London Dry Gin
  • 30 ml Limeta Cordial
  • 3 Limonin twist (okras)

Postopek

1Z ledom pretresite vse tekoฤe sestavine

2Fino precedite v ohlajen kozarec za martini.

3Okrasite z limoninim zvitkom.

Vsebnost alkohola: 17 g na porcijo

Zanimiva dejstva

Tradicionalni Gimlet ima enake dele, gin in limetin sok. Z leti so brbonฤice zahtevale bolj uravnoteลพen okus.

Zgodovina pijaฤe

Pijaฤo je v 19. stoletju ustvaril kirurg britanske kraljeve mornarice sir Thomas Gimlette. Prvotno je bil narejen iz dลพina in limetinega soka, Uporabljen je bil kot naฤin za prepreฤevanje skorbuta med mornarji. Recept se je sฤasoma prebil do obale, kjer je postal priljubljen koktajl, kjer so barmani prilagodili recept in ga naredili veliko bolj okusnega

TANQUERAY & TONIK

Pravi original, Tanqueray London Dry Gin s toniฤno vodo z ledom in najpomembnejลกo limeto โ€“ veliko je G&T, a samo en pravi T&T.

Sestavine za tanqueray & tonik

  • 50 ml Tanqueray London Dry Gin
  • 200 ml oz Tonika
  • 1 rezina limete (okras)

Postopek

1Visok kozarec napolnite z ledom.

2Prilijte tekoฤe sestavine

3Neลพno premeลกajte, da se zdruลพi.

4Okrasite z rezino limete.

Zgodovina pijaฤe

Ko so britanski vojaki, nameลกฤeni v Indiji v 19. stoletju, iskali naฤin za jemanje kinina, grenke snovi, ki se uporablja za zdravljenje malarije, so izumili gin in tonik. Vodo in gin so zdruลพili s kininom, da bi naredili poลพivljajoฤo in terapevtsko pijaฤo. Koktajl je postopoma postal priljubljen med britanskimi izseljenci in se razลกiril v druge dele sveta. Tako poznavalci koktajlov kot obฤasni pivci ลกe vedno cenijo G&T v danaลกnjem svetu. Zahvaljujoฤ svojemu okusu je idealna pijaฤa za vsako priloลพnost, pa naj gre za poletno pijaฤ‡o ali noฤni izhod v baru.

GORDON’S GIN BRAMBLE

sveลพ in saden – Gordon’s Gin, postreลพen s sveลพo limono na ledu in obdan z robidovim likerjem.

Sestavine za gordon’s gin bramble

  • 50 ml Gordonov gin
  • 7 ml Crรจme de mรปre
  • 7 ml Enostavnega sirup (razmerje 2:1)
  • 20 ml Limoninega soka
  • 1 rezina limone
  • 2 Robide

Postopek

1V kozarec Old Fashioned dodajte Gordon’s Gin, sladki sirup in limonin sok.

2Kozarec do treh ฤetrtin napolnite z zdrobljenim ledom. Dobro stepite. Pokrov z zdrobljenim ledom.

3Prelijemo z robidovim likerjem.

4Okrasite s sveลพimi robidami.

GORDON’S FRENCH 75

Uลพivajte v Gordon’s ginu v kombinaciji z limono in sladkorjem ter prelite s slastnim ลกampanjcem.

Sestavine za gordon’s french 75

  • 50 ml Gordonov gin
  • 20 ml oz Limonin sok
  • 15 ml Sladkorni sirup
  • 30 ml ล ampanjec
  • 1 Marachino ฤeลกnja (okras)

Postopek

1Vse sestavine razen ลกampanjca pretresite z ledom.

2Fino prelijte v piลกฤal za ลกampanjec.

3Prelijte s ลกampanjcem.

4Okrasite s Marachino ฤeลกnjo.

Zanimiva dejstva

French 75 je klasiฤen koktajl, ki obstaja ลพe veฤ kot 100 let. Je preprosta meลกanica gina, ลกampanjca, limoninega soka in sladkorja, vendar je neverjetno osveลพilna in popolna za vsako priloลพnost.

Zgodovina pijaฤe

French 75 je leta 1915 izumil Harry MacElhone, lastnik Harry’s New York Bara v Parizu. Pijaฤa naj bi dobila ime po francoskih 75-milimetrskih terenskih topovih.

GIN GIN MULE

Tanqueray je pomeลกan z jabolkom in ingverjem v tej okusni, pikantni sodobni klasiki.

Sestavine za gin gin mule

  • 20 ml Tanqueray gin
  • 20 ml Sloe Gin
  • 50 ml Jabolฤni sok
  • 100 ml Ingverjevo pivo
  • 1 Rezina limete (okras)
  • 1 Zvezdasti janeลพ (okras)
  • 1 Metina vejica (okras)

Postopek

1Dodajte vse sestavine v kozarec Highball, napolnjen s kockami ledu.

2Meลกajte, da se zdruลพi.

3Okrasite z rezino limete, zvezdastim janeลพem in vejico mete.

Zanimiva dejstva

Izraz “Mule” naj bi navdihnila pikantnost, ki jo koktajlu daje ingverjevo pivo.

Zgodovina pijaฤe

Moscow Mule na sploลกno velja za izvirni koktajl Mule, ki je bil ustvarjen v 40. letih prejลกnjega stoletja kot promocijsko orodje za novo predstavljeno vodko Smirnoff. Koktajl je nastal v sodelovanju med Johnom G. Martinom, predsednikom G.F. Heublein Brothers, Inc. in Jack Morgan, lastnik gostilne Cock ‘n’ Bull na Sunset Boulevard.

Moskovska mula je hitro postala senzacija v taverni, kjer se je njena priljubljenost kmalu razลกirila po vsej drลพavi. Koktajl je obiฤajno postreลพen v bakrenem vrฤu. Skodelica ne le pomaga ohranjati pijaฤo hladno, ampak tudi doda edinstven in vizualno privlaฤen element predstavitvi koktajla. Skozi leta je moskovski mule ustvaril ลกtevilne razliฤice in odcepitve, danes pa se izraz “mule” pogosto uporablja za opis katerega koli koktajla v slogu Highball, ki vsebuje ingverjevo pivo.

GIN ZLUMAK

Roฤno izdelan pr’farski gin s pomenljivim imenom Zlumak (hudiฤ v idrijskem nareฤju) je pripravljen z vodo iz lokalnega izvira, k njegovi edinstveni aromi pa prispeva 16 veฤinoma lokalno pridelanih zeliลกฤ. Da se ohrani bogata in polna aroma eteriฤnim olj, pijaฤa ni hladno filtrirana. Pridelan izpod rok Uroลกa ล tucina, ki mi je zaupal: ” jaz sem pa ลพelel narediti gin, ki ga pijeลก samegaโ€ฆ. in se ti zdi ลกkoda tonica vanj vlivati!” Pa vendar mi je zaupal, kako pripravi Gin Tonik.

Sestavine za Gin Zlumak

  • 1 del Zlumak Gina
  • 4 dele kvalitetnega Tonika
  • Rezina Limone za okras
  • led

Postopek

1V visok kozarec stresemo led

2Prilijemo vse tekoฤine

3Zmeลกamo in dodamo rezino limone

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite