Gin: zgodovina, proizvodnja in recepti. Izvor gina je mogoฤe izslediti v srednjem veku, z zapisi, ki opisujejo pijaฤo, imenovanoย ยปJeneverยซ, nizozemsko ลพgano pijaฤo, narejeno iz brina,ย botaniฤne rastline na severni polobli. Tudi po danaลกnjih predpisih mora biti okus po brinu znaฤilna nota vsakega gina.
Zgodovina gina
Viljem Oranski in njegova ลพena Marija sta postala sovladarja Anglije, ล kotske in Irske. Med tridesetletno vojno s Francijo so hitro prepovedali uvoลพeno francosko ลพganje in spodbujali lokalno destilacijo. Medtem so angleลกki vojaki, ki so se borili za Nizozemce v njihovi vojni za neodvisnost od ล panije, opazili nizozemske vojake, ki so pili ‘Genever’ ali dลพin za pogum (skovan izraz “nizozemski pogum”). S prepovedjo francoskega ลพganja sta William in Mary nevede odprla vrata nenadzorovani destilaciji in distribuciji te tekoฤine z okusom brina iz svoje domovine.
MITH BUSTER: “GIN JE ZDRAVILO”
V 17. stoletju se je gin trลพil kot zdravilni eliksir z domnevnimi zdravilnimi lastnostmi. Verjeli so, da zdravi vse, od bolezni ledvic do ลพelodฤnih motenj. Ta mit je verjetno prispeval k njegovi ลกiroki porabi v tistem ฤasu.
Vzpon gina
Leta 1751 je bil problem s prekomerno proizvodnjo in prekomerno porabo pod nadzorom, ko je bila proizvodnja gina podeljena izkljuฤno izbranim velikim destilarnam. Izum Column Stillsa je dodatno spremenil proizvodnjo gina v 19. stoletju in ustvaril gine v slogu ‘LondonDry’, medtem ko je uvoz eksotiฤnih sestavin, kot so citrusi, janeลพ, cimet in korenina sladkega korena, pomagal razviti bolj vznemirljive okuse. Pribliลพno v istem ฤasu so britanski vojaki v Indiji ustvarili svetovno znani koktajl Gin and Tonic in meลกali pijaฤo gina s tonikom, bogatim s kininom, da bi prepreฤili malarijo.
Globalna oลพivitev gina
Po zatonu sredi 20. stoletja je gin v 21. stoletju doลพivel pomemben preporod. Obrtne destilarne po vsem svetu so zaฤele proizvajati ลกiroko paleto visokokakovostnih in obrtniลกkih ginov, kar je povzroฤilo preporod cenjenja gina med navduลกenci.
Ponovna oลพivitev gina je sproลพila priljubljenost festivalov gina in ogledov destilarn, kjer lahko navduลกenci nad ginom raziskujejo razliฤne znamke, okusijo razliฤne botaniฤne meลกanice in se s strokovnjakom seznanijo s proizvodnim postopkom.
Zanimivost
Svetovni dan dลพina praznujemo vsako leto drugo soboto v juniju. To je dan za navduลกence nad ginom po vsem svetu, da dvignejo kozarec in uลพivajo v svojih najljubลกih koktajlih z ginom ali poskusijo nekaj novega, kot je Gimlet.
Vrste dลพina
Ker gin izvira iz Zdruลพenega kraljestva, naslednje klasifikacije temeljijo na uredbi EU o ลพganih pijaฤah (2008): Gin โ najbolj generiฤna kategorija; nobena posebna proizvodna metoda ni doloฤena, razen da mora imeti ลพganje razloฤen okus po brinu in biti ustekleniฤeno pri 37,5 % ABV (40 % ABV v Zdruลพenih drลพavah). Veฤina ลพganih pijaฤ z oznako gin bo verjetno proizvedena po metodi hladne meลกanice in so razmeroma poceni.
- Destiliran gin โ visoko rektificirano ลพganje (96 % ABV) je razredฤeno in ponovno destilirano v prisotnosti brinovih jagod in drugih naravnih rastlin. Po destilaciji se lahko dodajo naravne ali naravnim enake arome. Destilirani gin je mogoฤe barvati.
- London Gin/London Dry Gin โ vse okuse je treba vnesti izkljuฤno z destilacijo v tradicionalnih destilacijskih kotlih. Dovoljena je le majhna koliฤina sladila, barvila pa niso dovoljena. Izraz โLondon Dryโ ni geografska oznaฤba, zato se lahko proizvaja kjerkoli na svetu.
Druge vrste gina
Aromatiziran gin โ tehniฤno so vsi gini aromatizirani, vendar se sodobni pomen “aromatiziranega gina” nanaลกa na ลพgane pijaฤe, kjer so izraziti okusi netradicionalnega sadja, zeliลกฤ in zaฤimb v srediลกฤu pozornosti. Te nove arome in arome se obiฤajno dodajo po destilaciji. Aromatiziran gin bo prav tako vseboval veฤ sladkorja v primerjavi s tradicionalnim destiliranim ginom, vendar ga ne smemo zamenjati z likerji na osnovi gina (glej spodaj), ki imajo veliko viลกjo vsebnost sladkorja in niลพjo vsebnost alkohola (pod 37,5 % ABV). S staliลกฤa potroลกnika aromatizirani gin odpira popolnoma novo raven okusov, ki jih je treba raziskati. So bolj dostopni in prispevajo k meลกanju ลพganih pijaฤ. Tanqueray Flor De Sevilla je dober primer te kategorije.
Sloe Gin in likerji na osnovi gina โ Sloe gin je edini liker na osnovi gina, ki ga je dovoljeno opisati kot gin. Pridobiva se z maceracijo jagod trnulj (slivi podoben sadeลพ) v ginu z morebitnim dodatkom soka trnulj. Najmanjลกa vsebnost gina Sloe v steklenicah je 25 % ABV. Drugi likerji iz sadnega gina se lahko opiลกejo le kot โgin likerโ in morajo vsebovati najmanj 100 gramov sladkorja in najmanj 15-odstotno vsebnost alkohola v steklenicah. Oglejte si Gordonโs Sloe Gin
Okus gina
ล tevilo botaniฤnih rastlin, uporabljenih v receptu katere koli blagovne znamke, se lahko giblje od ene (samo brin) do trideset ali veฤ in veฤinoma je manj veฤ. Poleg brina je na voljo na stotine botaniฤnih rastlin, ki vse dodajo ginu edinstvene lastnosti, na primer:
- Cvetliฤni: kamilica, lovorjev list in korenina irisa Pikantno: ingver, koriandrova semena, kardamom, cimet, limonska trava in semena angelike.
- Lesni: korenina angelike, sladki koren in muลกkatni oreลกฤek
- Citrusi: Bergamotka, roza grenivka in grenka pomaranฤa (kot Tanqueray Flor De Sevilla).
Sedem korakov proizvodnje gina
ฤeprav ti koraki opisujejo primarni postopek za proizvodnjo gina, ima lahko vsaka destilarna edinstvene razliฤice svojega pristopa.
- Osnovna ลพgana pijaฤa: Proizvajalci morajo izdelati gin iz rektificiranega ลพganja s 96 % ABV iz zrn, kot so jeฤmen, pลกenica, koruza ali rลพ.
- Dodajanje okusa: Srce gina je v njegovi botaniฤni meลกanici, pri ฤemer je bistvena in prevladujoฤa aroma brina. Destilarne skrbno izberejo razliฤne rastline, ki lahko vkljuฤujejo zaฤimbe, zeliลกฤa, sadje, korenine in semena, da ustvarijo edinstven profil okusa svojega gina.
- Infuzija: Osnovna ลพgana pijaฤa je prepojena z botaniฤnimi okusi z uporabo maceracije (namakanja) ali parne infuzije.
- Destilacija: Napolnjeno ลพganje se segreje v destilarni, da se oฤistijo in koncentrirajo arome (pri ginih niลพje kakovosti se uporablja “hladno meลกanje”, ki aromatizira ลพganje z infuzijo ali maceracijo, tj. brez destilacije).
- Redฤenje: Tekoฤino razredฤimo z vodo, da doseลพemo ลพeleno trdnost stekleniฤenja (najmanj ABV 37,5 %). ฤeprav mora prevladovati okus brina, se lahko prilagodijo tudi z dodajanjem arom.
- Filtracija in stekleniฤenje: Vse preostale neฤistoฤe se odstranijo iz tekoฤine, da se zagotovi bistrost, preden se gin ustekleniฤi za distribucijo.
- Staranje: Nekateri gini se starajo v lesenih sodih za dodatne okuse in barve.
Poleg tradicionalnega in ikoniฤnega London Dry gina se trg zdaj ponaลกa s ลกiroko paleto aromatiziranih ginov, prepojenih z vsem, od sadja in zeliลกฤ do zaฤimb in celo cvetliฤnih elementov, ter brezalkoholnih ginov, ki vsi ponujajo ฤudovito paleto okusnih izkuลกenj. Se pripravljate na svetovni dan gina? Odkrijte oฤarljiv in raznolik svet koktajla z ginom v naลกem razdelku z recepti za gin.
Priljubljeni recepti za gin
TANQUERAY GIMLET
Klasiฤen koktajl si zasluลพi klasiฤni gin! Izjemno gladek Tanqueray London Dry Gin, ohlajen s sveลพo limeto in postreลพen naravnost – popolnost brez primere
Sestavine za tanqueray gimlet
- 50 ML Tanqueray London Dry Gin
- 30 ml Limeta Cordial
- 3 Limonin twist (okras)
Postopek
1Z ledom pretresite vse tekoฤe sestavine
2Fino precedite v ohlajen kozarec za martini.
3Okrasite z limoninim zvitkom.
Vsebnost alkohola: 17 g na porcijo
Zanimiva dejstva
Tradicionalni Gimlet ima enake dele, gin in limetin sok. Z leti so brbonฤice zahtevale bolj uravnoteลพen okus.
Zgodovina pijaฤe
Pijaฤo je v 19. stoletju ustvaril kirurg britanske kraljeve mornarice sir Thomas Gimlette. Prvotno je bil narejen iz dลพina in limetinega soka, Uporabljen je bil kot naฤin za prepreฤevanje skorbuta med mornarji. Recept se je sฤasoma prebil do obale, kjer je postal priljubljen koktajl, kjer so barmani prilagodili recept in ga naredili veliko bolj okusnega
TANQUERAY & TONIK
Pravi original, Tanqueray London Dry Gin s toniฤno vodo z ledom in najpomembnejลกo limeto โ veliko je G&T, a samo en pravi T&T.
Sestavine za tanqueray & tonik
- 50 ml Tanqueray London Dry Gin
- 200 ml oz Tonika
- 1 rezina limete (okras)
Postopek
1Visok kozarec napolnite z ledom.
2Prilijte tekoฤe sestavine
3Neลพno premeลกajte, da se zdruลพi.
4Okrasite z rezino limete.
Zgodovina pijaฤe
Ko so britanski vojaki, nameลกฤeni v Indiji v 19. stoletju, iskali naฤin za jemanje kinina, grenke snovi, ki se uporablja za zdravljenje malarije, so izumili gin in tonik. Vodo in gin so zdruลพili s kininom, da bi naredili poลพivljajoฤo in terapevtsko pijaฤo. Koktajl je postopoma postal priljubljen med britanskimi izseljenci in se razลกiril v druge dele sveta. Tako poznavalci koktajlov kot obฤasni pivci ลกe vedno cenijo G&T v danaลกnjem svetu. Zahvaljujoฤ svojemu okusu je idealna pijaฤa za vsako priloลพnost, pa naj gre za poletno pijaฤo ali noฤni izhod v baru.
GORDON’S GIN BRAMBLE
sveลพ in saden – Gordon’s Gin, postreลพen s sveลพo limono na ledu in obdan z robidovim likerjem.
Sestavine za gordon’s gin bramble
- 50 ml Gordonov gin
- 7 ml Crรจme de mรปre
- 7 ml Enostavnega sirup (razmerje 2:1)
- 20 ml Limoninega soka
- 1 rezina limone
- 2 Robide
Postopek
1V kozarec Old Fashioned dodajte Gordon’s Gin, sladki sirup in limonin sok.
2Kozarec do treh ฤetrtin napolnite z zdrobljenim ledom. Dobro stepite. Pokrov z zdrobljenim ledom.
3Prelijemo z robidovim likerjem.
4Okrasite s sveลพimi robidami.
GORDON’S FRENCH 75
Uลพivajte v Gordon’s ginu v kombinaciji z limono in sladkorjem ter prelite s slastnim ลกampanjcem.
Sestavine za gordon’s french 75
- 50 ml Gordonov gin
- 20 ml oz Limonin sok
- 15 ml Sladkorni sirup
- 30 ml ล ampanjec
- 1 Marachino ฤeลกnja (okras)
Postopek
1Vse sestavine razen ลกampanjca pretresite z ledom.
2Fino prelijte v piลกฤal za ลกampanjec.
3Prelijte s ลกampanjcem.
4Okrasite s Marachino ฤeลกnjo.
Zanimiva dejstva
French 75 je klasiฤen koktajl, ki obstaja ลพe veฤ kot 100 let. Je preprosta meลกanica gina, ลกampanjca, limoninega soka in sladkorja, vendar je neverjetno osveลพilna in popolna za vsako priloลพnost.
Zgodovina pijaฤe
French 75 je leta 1915 izumil Harry MacElhone, lastnik Harry’s New York Bara v Parizu. Pijaฤa naj bi dobila ime po francoskih 75-milimetrskih terenskih topovih.
GIN GIN MULE
Tanqueray je pomeลกan z jabolkom in ingverjem v tej okusni, pikantni sodobni klasiki.
Sestavine za gin gin mule
- 20 ml Tanqueray gin
- 20 ml Sloe Gin
- 50 ml Jabolฤni sok
- 100 ml Ingverjevo pivo
- 1 Rezina limete (okras)
- 1 Zvezdasti janeลพ (okras)
- 1 Metina vejica (okras)
Postopek
1Dodajte vse sestavine v kozarec Highball, napolnjen s kockami ledu.
2Meลกajte, da se zdruลพi.
3Okrasite z rezino limete, zvezdastim janeลพem in vejico mete.
Zanimiva dejstva
Izraz “Mule” naj bi navdihnila pikantnost, ki jo koktajlu daje ingverjevo pivo.
Zgodovina pijaฤe
Moscow Mule na sploลกno velja za izvirni koktajl Mule, ki je bil ustvarjen v 40. letih prejลกnjega stoletja kot promocijsko orodje za novo predstavljeno vodko Smirnoff. Koktajl je nastal v sodelovanju med Johnom G. Martinom, predsednikom G.F. Heublein Brothers, Inc. in Jack Morgan, lastnik gostilne Cock ‘n’ Bull na Sunset Boulevard.
Moskovska mula je hitro postala senzacija v taverni, kjer se je njena priljubljenost kmalu razลกirila po vsej drลพavi. Koktajl je obiฤajno postreลพen v bakrenem vrฤu. Skodelica ne le pomaga ohranjati pijaฤo hladno, ampak tudi doda edinstven in vizualno privlaฤen element predstavitvi koktajla. Skozi leta je moskovski mule ustvaril ลกtevilne razliฤice in odcepitve, danes pa se izraz “mule” pogosto uporablja za opis katerega koli koktajla v slogu Highball, ki vsebuje ingverjevo pivo.
GIN ZLUMAK
Roฤno izdelan pr’farski gin s pomenljivim imenom Zlumak (hudiฤ v idrijskem nareฤju) je pripravljen z vodo iz lokalnega izvira, k njegovi edinstveni aromi pa prispeva 16 veฤinoma lokalno pridelanih zeliลกฤ. Da se ohrani bogata in polna aroma eteriฤnim olj, pijaฤa ni hladno filtrirana. Pridelan izpod rok Uroลกa ล tucina, ki mi je zaupal: ” jaz sem pa ลพelel narediti gin, ki ga pijeลก samegaโฆ. in se ti zdi ลกkoda tonica vanj vlivati!” Pa vendar mi je zaupal, kako pripravi Gin Tonik.
Sestavine za Gin Zlumak
- 1 del Zlumak Gina
- 4 dele kvalitetnega Tonika
- Rezina Limone za okras
- led
Postopek
1V visok kozarec stresemo led
2Prilijemo vse tekoฤine
3Zmeลกamo in dodamo rezino limone




