Zakaj poletna? Ker ลพelimo uลพivati v slastni torti brez peke, hkrati pa ne ogrevati svojega doma v vroฤih poletnih dneh.
Kombinacija hrustljavega piลกkotnega dna in kremaste jogurtove plasti bo navduลกila vaลกe brbonฤice. Pripravite se, da razvajate svoje okusne popke s to preprosto in okusno poletno sladico. In najboljลกe od vsega, potrebujete le okrogel pekaฤ s premerom 26 cm!
Sestavine za jogurtovo poletno torto
- 400 g maslenih piลกkotov
- 540 g navadnega ฤvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 listiฤev ลพelatine
- sok ene limone
Postopek
1Piลกkote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekaฤa. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in mlekom namoฤimo piลกkotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice.
2Pekaฤ postavimo za pol ure v hladilnik.
3Listiฤe ลพelatine za 10 minut namoฤimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namoฤijo, jih dobro oลพamemo. Limonin sok segrejemo in listiฤe ลพelatine stopimo v mlaฤnem limoninem soku. Pazite, da se bodo listiฤi popolnoma stopili.
4Jogurte zmeลกamo s sladkorjem (eno ลพlico sladkorja prihranimo za smetano) in vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primeลกamo stopljeno ลพelatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
5Smetano z ลพlico sladkorja ฤvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmeลกamo v ohlajeno jogurtovo maso in vse skupaj razporedimo po piลกkotni osnovi.
6Jogurtova poletna torta naj gre za 4 ure v hladilnik ali 1 uro v zamrzovalnik.