Gratinirani makaroni s sirom

Znam svetuje

Gratinirani makaroni s sirom oziroma mac and cheese so postali slavni, ko smo jih videli v raznih ameriลกkih serijah. So zelo enostavna jed za pripravo, resda pa tudi zelo kaloriฤna.

Gratinirani makaroni s sirom in njihov okus

Gratinirane makarone s sirom po tem receptu imajo bogat in kremast okus, ki zdruลพuje razliฤne plasti okusov. Beลกamel omaka, obogatena s sirom gaude, edamca in parmezana, zagotavlja osnovo s polnim okusom sira. Makaroni, dobro prepojeni z omako, so kuhani do popolnosti, ohranjajo pa ลกe nekaj ลพivahne trdnosti.

Sestavine za gratinirane makarone s sirom

  • 250 g makaronov
  • 50 g masla
  • 50 g mehke pลกeniฤne moke
  • 5 dl mleka
  • 1 ลพlica soli
  • 1/2 ลพliฤke paprike v prahu
  • za 1/4 ลพliฤke sveลพe naribanega muลกkatnega oreลกฤka
  • ลกฤepec origana
  • 125 g gaude
  • 125 g edamca (lahko izberemo tudi druge podobne vrste sira)
  • 30 g sveลพe naribanega parmezana

Postopek

1V slani vodi skuhamo makarone in jih nato odcedimo. Kuhamo jih toliko ฤasa, kot je navedeno na embalaลพi. Raje kakลกno minuto manj, kot veฤ.

2ลฝe med kuhanjem pripravimo sirovo omako tako, da odmerimo 50g masla, ga stopimo in primeลกamo 50g moke. Ves ฤas meลกamo, da se sestavini zdruลพita in zgostita.

3Dodamo 1dl mleka in meลกamo do vretja in tako ponavljamo dokler ne dodamo celotne koliฤine mleka (5dl). Omaka naj se vse skupaj kuha pribliลพno 8 minut.

4Omaki dodamo papriko v prahu, origano ter muลกkatni oreลกฤek.

5Postopoma dodajmo sir (gaudo in edamec in parmezan) in meลกamo, da se ta raztopi. Nekaj sira (eno pest) prihranimo za kasneje.

6Makarone damo v globok pekaฤ, jih prelijemo z omako in premeลกamo. Posujemo jih s sirom in jih za 30 min postavimo v peฤico, ki je ogreta na 170 stopinj Celzija.

Prehranska vrednost gratiniranih makarov s sirom

Pribliลพna ocena ene porcijo gratiniranih makaronov s sirom (pribliลพno 200-250 g):

  • Kalorije: pribliลพno 350-450 kcal
  • Beljakovine: pribliลพno 15-20 g
  • Ogljikovi hidrati: pribliลพno 40-50 g
  • Sladkorji: pribliลพno 4-6 g
  • Maลกฤobe: pribliลพno 15-20 g
  • Nasiฤene maลกฤobe: pribliลพno 8-10 g
  • Vlaknine: pribliลพno 2-4 g
  • Sol: pribliลพno 500-700 mg

Gratinirani makaroni s sirom so okusen in hranljiv obrok, ki vsebuje viลกjo vsebnost maลกฤob in kalorij zaradi sira in masla, zato je priporoฤljivo, da jed uลพivate obฤasno. Obrok dopolnite s sveลพo zelenjavo ali solato za bolj uravnoteลพen obrok.

Triki za pripravo

Pri pripravi zapeฤenih makaronov s sirom je pomembno upoลกtevati nekaj korakov in nasvetov:

  1. Izbor makaronov: Uporabite kakovostne makarone, ki se bodo dobro skuhali in ohranili svojo obliko tudi med peko.
  2. Kuhanje makaronov: Makarone skuhajte “al dente”, kar pomeni, da naj bodo ลกe rahlo trdi na sredini, saj se bodo med peko v peฤici ลกe malo zmehฤali.
  3. Priprava omake: Pripravite omako po receptu ali po lastnem okusu. Obiฤajno gre za osnovno mleฤno omako, ki jo obogatite s sirom in zaฤimbami.
  4. Priprava sira: Sir naribajte, da ga boste laลพje vmeลกali v omako.
  5. Meลกanje sestavin: Kuhane makarone, sir in omako dobro premeลกajte, da se enakomerno prepoji s sestavinami.
  6. Peka v peฤici: Preverite temperaturo in ฤas peke v receptu. Obiฤajno se zapeฤeni makaroni peฤejo na srednji temperaturi, dokler ne postanejo zlatorjavi in omaka zaฤne mehuriti.
  7. Pokrijte z aluminijasto folijo: Med peko lahko zapeฤene makarone pokrijete s kosom aluminijaste folije, da prepreฤite prekomerno zapeฤenost ali izsuลกitev zgornje plasti.
  8. Konฤna tekstura: Ko so makaroni zapeฤeni, naj bodo mehki, a ne preveฤ kaลกasti. Tekstura mora biti soฤna in bogata, s sirom, ki se je stopil v omaki.
  9. Poฤitek pred rezanjem: Po peki pustite jed nekaj minut poฤivati, da se omaka umiri in se laลพje reลพe.

ฤŒe te zanima …

… kako narediti gratinirane makarone s sirom bolj zdrave:

  • Uporabite polnovredne ali celozrnate makarone za veฤ vlaknin.
  • Uporabite manj masten sir ali sirove alternative.
  • Dodajte veฤ zelenjave za veฤ hranil in vlaknin.
  • Uporabite manj smetane ali masla ter veฤ naravnih zaฤimb za okus.
  • Prilagodite velikost porcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite