Gratinirani makaroni s sirom oziroma mac and cheese so postali slavni, ko smo jih videli v raznih ameriลกkih serijah. So zelo enostavna jed za pripravo, resda pa tudi zelo kaloriฤna.
Gratinirani makaroni s sirom in njihov okus
Gratinirane makarone s sirom po tem receptu imajo bogat in kremast okus, ki zdruลพuje razliฤne plasti okusov. Beลกamel omaka, obogatena s sirom gaude, edamca in parmezana, zagotavlja osnovo s polnim okusom sira. Makaroni, dobro prepojeni z omako, so kuhani do popolnosti, ohranjajo pa ลกe nekaj ลพivahne trdnosti.
Sestavine za gratinirane makarone s sirom
- 250 g makaronov
- 50 g masla
- 50 g mehke pลกeniฤne moke
- 5 dl mleka
- 1 ลพlica soli
- 1/2 ลพliฤke paprike v prahu
- za 1/4 ลพliฤke sveลพe naribanega muลกkatnega oreลกฤka
- ลกฤepec origana
- 125 g gaude
- 125 g edamca (lahko izberemo tudi druge podobne vrste sira)
- 30 g sveลพe naribanega parmezana
Postopek
1V slani vodi skuhamo makarone in jih nato odcedimo. Kuhamo jih toliko ฤasa, kot je navedeno na embalaลพi. Raje kakลกno minuto manj, kot veฤ.
2ลฝe med kuhanjem pripravimo sirovo omako tako, da odmerimo 50g masla, ga stopimo in primeลกamo 50g moke. Ves ฤas meลกamo, da se sestavini zdruลพita in zgostita.
3Dodamo 1dl mleka in meลกamo do vretja in tako ponavljamo dokler ne dodamo celotne koliฤine mleka (5dl). Omaka naj se vse skupaj kuha pribliลพno 8 minut.
4Omaki dodamo papriko v prahu, origano ter muลกkatni oreลกฤek.
5Postopoma dodajmo sir (gaudo in edamec in parmezan) in meลกamo, da se ta raztopi. Nekaj sira (eno pest) prihranimo za kasneje.
6Makarone damo v globok pekaฤ, jih prelijemo z omako in premeลกamo. Posujemo jih s sirom in jih za 30 min postavimo v peฤico, ki je ogreta na 170 stopinj Celzija.
Prehranska vrednost gratiniranih makarov s sirom
Pribliลพna ocena ene porcijo gratiniranih makaronov s sirom (pribliลพno 200-250 g):
- Kalorije: pribliลพno 350-450 kcal
- Beljakovine: pribliลพno 15-20 g
- Ogljikovi hidrati: pribliลพno 40-50 g
- Sladkorji: pribliลพno 4-6 g
- Maลกฤobe: pribliลพno 15-20 g
- Nasiฤene maลกฤobe: pribliลพno 8-10 g
- Vlaknine: pribliลพno 2-4 g
- Sol: pribliลพno 500-700 mg
Gratinirani makaroni s sirom so okusen in hranljiv obrok, ki vsebuje viลกjo vsebnost maลกฤob in kalorij zaradi sira in masla, zato je priporoฤljivo, da jed uลพivate obฤasno. Obrok dopolnite s sveลพo zelenjavo ali solato za bolj uravnoteลพen obrok.
Triki za pripravo
Pri pripravi zapeฤenih makaronov s sirom je pomembno upoลกtevati nekaj korakov in nasvetov:
- Izbor makaronov: Uporabite kakovostne makarone, ki se bodo dobro skuhali in ohranili svojo obliko tudi med peko.
- Kuhanje makaronov: Makarone skuhajte “al dente”, kar pomeni, da naj bodo ลกe rahlo trdi na sredini, saj se bodo med peko v peฤici ลกe malo zmehฤali.
- Priprava omake: Pripravite omako po receptu ali po lastnem okusu. Obiฤajno gre za osnovno mleฤno omako, ki jo obogatite s sirom in zaฤimbami.
- Priprava sira: Sir naribajte, da ga boste laลพje vmeลกali v omako.
- Meลกanje sestavin: Kuhane makarone, sir in omako dobro premeลกajte, da se enakomerno prepoji s sestavinami.
- Peka v peฤici: Preverite temperaturo in ฤas peke v receptu. Obiฤajno se zapeฤeni makaroni peฤejo na srednji temperaturi, dokler ne postanejo zlatorjavi in omaka zaฤne mehuriti.
- Pokrijte z aluminijasto folijo: Med peko lahko zapeฤene makarone pokrijete s kosom aluminijaste folije, da prepreฤite prekomerno zapeฤenost ali izsuลกitev zgornje plasti.
- Konฤna tekstura: Ko so makaroni zapeฤeni, naj bodo mehki, a ne preveฤ kaลกasti. Tekstura mora biti soฤna in bogata, s sirom, ki se je stopil v omaki.
- Poฤitek pred rezanjem: Po peki pustite jed nekaj minut poฤivati, da se omaka umiri in se laลพje reลพe.
ฤe te zanima …
… kako narediti gratinirane makarone s sirom bolj zdrave:
- Uporabite polnovredne ali celozrnate makarone za veฤ vlaknin.
- Uporabite manj masten sir ali sirove alternative.
- Dodajte veฤ zelenjave za veฤ hranil in vlaknin.
- Uporabite manj smetane ali masla ter veฤ naravnih zaฤimb za okus.
- Prilagodite velikost porcije.