ลฝele iz kutin, poznana pod imenom kutinov sir, je sladica, ki jo zaradi visoke vsebnosti sladkorja ne uลพivamo v velikih koliฤinah.
Sestavine
- 1,5 kg kutin
- pribliลพno 1,5 kg sladkorja (glej v postopek)
- sok dveh limone
Postopek
1Veฤji lonec do polovice napolnimo z vodo in mu dodamo sok ene limone. Kutine operemo, oฤistimo, odstranimo peฤke in sredico in nareลพemo na koลกฤke. Sproti jih dajemo v lonec z vodo in limono, da nam ne oksidirajo preveฤ.
2Pokrite kuhamo pribliลพno 30 minut oziroma do mehkega. Vodo odlijemo in koลกฤke zmiksamo v gladek pire. Pire stehtamo in odtehtamo enako koliฤino sladkorja.
3Zmiksane kutine damo v lonec s ลกirลกim dnom in vmeลกamo sladkor ter sok ene limone. Kuhamo na zmernem ognju in stalno meลกamo, da se sladkor stopi. Nato kuhamo ลกe pribliลพno 1 uro in pol in vmes veฤkrat premeลกamo. Kuhamo toliko ฤasa, da masa spremeni barvo in postane temnejลกa, bolj rjava in se zgosti.
4Maso prelijemo v pekaฤ (pribliลพno 22×22 cm), ki smo ga obloลพili s peki papirjem. Postavimo v peฤico, ki jo segrejemo na 60ยฐC, vklopimo ventilator in v priprti peฤici suลกimo 3 ure. ฤe ลพelimo ลพele suลกiti brez peฤice, bo postopek trajal pribliลพno 6 dni.
5Vzamemo iz peฤice in ฤez noฤ pustimo, da se ohladi in strdi. Strjen ลพele nareลพemo na kocke in povaljamo v kristalnem sladkorju ter hranimo v steklenem kozarcu.
