Tatarski biftek ne sme manjkati na prazniฤni mizi. Pripravite ga po odliฤnem receptu skupaj z nami, pripravo pa zaฤnite dan prej.
Tatarski biftek izvira iz Evrope, natanฤneje iz regije, ki danes obsega Poljsko, Litvo, Latvijo in Belorusijo. Ta jed je dobila ime po nomadskem ljudstvu Tatarov, ki je nekoฤ naseljevalo te kraje. Tatarji so bili znani po svojih bojnih spretnostih in nomadskem naฤinu ลพivljenja.
Tradicionalni tatarski biftek je pripravljen iz surovega, fino nasekljanega govejega mesa, obiฤajno iz fileja ali rame. Meso se nato zaฤini z razliฤnimi sestavinami, kot so ฤebula, sol, poper, jajฤni rumenjak, gorฤica, kapre in Worcestershire omaka. Nato se meso oblikuje v pleskavice ali se postreลพe kot nasekljane rezine mesa. Jed se tradicionalno postreลพe surova ali rahlo marinirana, obiฤajno z dodatki, kot so jajฤni rumenjak, ฤebula, kisla smetana, kaperse in limonin sok.
Tatarski biftek je pridobil popularnost tudi izven svojega izvornega obmoฤja in se pogosto pojavlja v jedilnikih evropskih restavracij. Pomembno je omeniti, da se sodobne razliฤice tatarskega bifteka lahko razlikujejo glede na regijo in okusne preference, vendar je osnovna ideja surovega ali rahlo mariniranega mesa ostala nespremenjena.
Sestavine za tatarski biftek
- 100 dkg govejega mesa (pljuฤna ali stegno)
- 1 rumenjak
- 1/2 sesekljane ฤebule
- 2 drobno sesekljani kumarici
- 1 ฤajna ลพliฤka gorฤiฤnih semen
- 2 ฤajni ลพliฤki kaper
- 3 ฤajne ลพliฤke sesekljanega peterลกilja
- 3 slane sardelne filete
- 2 ฤajni ลพliฤki gorฤice
- 3 ฤajne ลพliฤke majoneze
- sol
- poper
Postopek
1Meso operemo, popivnamo odveฤno vlago, premaลพemo z nekaj ลพlicami olja in ga pustimo, da se uleลพi. Naslednji dan ga nareลพemo na drobne kocke.
2V multipraktiku zmeljemo vse ostale stvari, nato dodamo meso in vse skupaj ลกe enkrat zmeljemo.
3Preden ga postreลพemo, naj biftek poฤiva vsaj nekaj ur. Zraven bifteka postreลพemo popeฤen kruh z maslom ali masleno kremo.