Krompirjevi svaljki so odliฤna priloga h golaลพu ali peฤenki.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 300 g ostre moke
- 50 g masla
- 2 jajci
- ลพliฤka soli
Postopek
1Najprej damo kuhati krompir v olupku, zberite manjลกi krompir pribliลพno enake velikosti. Da ne popoka, ga malo osolimo Kuhan krompir olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmeฤkamo tako, da nam ne ostanejo koลกฤki.
2Na sredini naredimo jamico, damo notri jajci, na obod nareลพemo maslo, posujemo z ostro moko, posolimo in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir ลกe mlaฤen. ฤe se testo preveฤ lepi (odvisno od krompirja), dodajamo ลกe malo moke. Vendar, dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo.
3Naredimo svaljek, ga nareลพemo na manjลกe kolobarฤke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.
4Svaljke damo v rahlo osoljen krop in kuhamo, dokler ne priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode in postreลพemo.