Krompirjevi cmoki z mletim mesom in panceto

Znam svetuje

Cmoke po navadi pripravljamo s sadjem in jemo sladke, velja pa poskusiti tudi te slane v kombinacija mletega mesa in pancete.

Sestavine

Mleto meso

  • 400 g mlete govedine
  • 200 g mlete svinjine
  • 500 g čebule
  • žlica sladke mlete paprike
  • žlička kajenskega popra
  • majaron
  • timijan
  • peteršilj
  • sol
  • poper
  • 50 ml oljčnega olja

Cmoki

  • 1kg krompirja
  • 300 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 20 ml oljčnega olja
  • žička soli

Polivka

  • 200 g narezana panceta
  • 1 čebula
  • šopek svežega peteršilja

Postopek

1Krompir operemo in skuhamo v olupkih. Da ne popoka, vodo malo osolimo.

2Mleto meso pripravimo, medtem ko se kuha krompir. Čebulo olupimo in čim bolj drobno nasekljamo. V večji lonec damo oljčno olje in kar na hladnega stresemo čebulo, ki jo malo posolimo in dodamo ščepec sode bikarbone,  da se prej zmehča. Čebulo pražimo na visoki temperaturi toliko časa, da se razpusti. Po navadi se to zgodi, ko povre vsa tekočina, ki jo je čebula spustila. Ko se čebula razpusti, dodamo v lonec mleto meso, ga posolimo in dodamo vse začimbe. Ob stalnem mešanju ga dušimo, da spremeni barvo, kar traja približno 20 minut. Če je presuho, ga malo zalivamo z vročo vodo.

3Kuhan krompir olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmečkamo tako, da nam ne ostanejo koščki. Na sredini naredimo jamico, damo notri eno jajce, olje, na obod posujemo ostro moko, posolimo in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar, dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo.

4Delovno površino dobro pomokamo in na njej razvaljamo testo približno 1 cm na debelo. Z ostrim nožem ga narežemo na kvadratke, nekje 10×10 cm. V sredino vsakega položimo žlico mletega mesa in zavijemo v cmok.  V večjem loncu zavremo vodo in jo osolimo. Vanjo damo narejene cmoke in kuhamo, dokler ne priplavajo na vrh.

5V ponvi popečemo narezano panceto. Popečeno vzamemo iz ponve in v isti popečemo še na kolobarčke narezano mlado čebulo. Oboje posujemo po kuhanih cmokih, dodamo še sveže nasekljan peteršilj in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite