Le kdo ne pozna fokače, ploščatega kruha, ki ga lako tudi okrasimo. Na fokačo lahko damo praktično vse kar se spomnimo.
Sestavine
- 400 g mehke bele moke
- 50 ml dobrega domačega oljčnega olja
- 200 ml mlačne vode
- polovica kocke kvasa
- žlička soli
Priprava
1Moko presejemo v večjo skledo, na sredino naredimo jamico, vanjo vlijemo mlačno vodo, nadrobimo kvas, dodamo ščepec sladkorja in malo pomešamo. Počakamo, da se naredi kvasec, nato na obod moke zlijemo oljčno olje in posolimo. Dobro pregnetemo, najprej z električnim mešalnikom, nato pa še na roke, in sicer toliko časa, da se ne lepi več. Pokrijemo in pustimo vzhajati 30 minut.
2Pekač dobro namažemo z oljčnim oljem in nanj razporedimo vzhajano testo. S prsti naredimo vdolbinice v testo. Obložimo ga z sestavinami, s katerimi bomo pripravili fokačo. Pečemo na 200 °C, 15-20 minut. Pečeno fokačo premažemo z oljčnim oljem in postrežemo še mlačno.
Nasveti
3Fokačo lahko pripravimo tudi s pirino ali katero drugo moko. Prav tako jo lahko pred peko posujemo z zelišči, kot sta rožmarin in bazilika, nanjo položimo vložene oljke, sveže češnjeve paradižnike ali tiste posušene …