Ta hranljiva jed združuje zemeljske okuse pečene zelenjave s sladkostjo medu in brusnic, obložena s kremno feto za prijeten kontrast. Pečena buča v kombinaciji z brstičnim ohrovtom, rdečo peso in korenjem ustvarja popolno ravnovesje med sladkim in slanim, kar je idealen obrok za vse letne čase.
Sestavine
Za bučo
- 1 velika maslena buča, prepolovljena in očiščena semen
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici medu
- sol
- poper
Za nadev
- 1 skodelica brstičnega ohrovta, prepolovljenega
- 1 srednje velika rdeča pesa, olupljena in narezana na kocke
- 2 korenja, olupljena in narezana
- 1/2 skodelice suhih brusnic
- 2 žlici olivnega olja
- sol
- poper
Za preliv
- 1/2 skodelice drobljene fete
- 2 žlici medu
- svež peteršilj, nasekljan, za okras
Postopek
1Pečico segrejte na 200°C in obložite pekač s papirjem za peko.
2Maslene buče premažite z olivnim oljem, začinite s soljo in poprom ter pokapajte z medom po mesu. Položite jih s prerezano stranjo navzdol na pekač in pecite 40-45 minut, oziroma dokler ne postanejo mehke. Ko so pečene, jih dajte na stran.
3Medtem, ko se buča peče, zmešajte brstični ohrovt, rdečo peso in korenje z olivnim oljem, soljo in poprom. Razporedite po drugem pekaču in pecite 25-30 minut, vmes enkrat premešajte, da se zelenjava zmehča in karamelizira. Na koncu primešajte suhe brusnice.
4Pečeno bučo obrnite in napolnite vsako polovico z mešanico pečene zelenjave. Prekrijte z drobljeno feto in pokapajte z medom.
5Na koncu okrasite z nasekljanim peteršiljem za barvit zaključek. Postrezite toplo kot okusno glavno jed ali prilogo.