Rdeča pesa je zdrava zelenjava, ki ima malo kalorij in veliko hranilnih snovi. Največkrat jo pripravljamo v solati, odlična je tudi pečena z dodatkom česna in rožmarina.
Sestavine
- 4 olupljene in na rezine narezane rdeče pese
- 3 žlice oljčnega olja
- 1/2 žličke soli
- 5 strokov česna
- Vejica rožmarina
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 1 žlica medu
Postopek
1Pečico predgrejemo na 210 °C. pekač obložimo s peki papirjem, ki ga premažemo z eno žlico oljčnega olja.
2Peso z lupilcem olupimo in narežemo na dober cm debele rezine, tako si skrajšamo čas peke. Pri lupljenju uporabimo rokavice, če ne se nam bodo prsti obarvali. Česen olupimo, dva stroka drobno nasekljamo, tri pa pustimo kar cele. Rožmarin osmukamo in operemo.
3Peso razporedimo na pekač, pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s soljo. Premešamo, da se sol in olje enakomerno razporedita. Dodamo še cele stroke česna.
4V segreti pečici pečemo 20 minut, nato jo premešamo, potresemo z nasekljanim česnom in rožmarinom in vrnemo v pečico še za 10 minut, dokler se pesa popolnoma ne zmehča.
5V skledici zmešamo balzamični kis in med in prelijemo po pečeni pesi. Premešamo in pladenj postavimo nazaj v pečico še za 10 minut, vmes enkrat premešamo.
6Peso vzamemo iz pečice in takoj postrežemo. Odlična priloga k vsem vrstam mesa.