Koliฤina v tem receptu temelji na serviranju jedi kot glavne. Je pa dober recept tudi za predjed, potem se izraฤuna samo polovico vsega na osebo.
Sestavine
- 4 ฤebulice rdeฤe pese
- 150 g feta sira
- 1 pest orehov, grobo sesekljanih
- 4 vejice peterลกilja (ali kaj drugega kar vam je vลกeฤ)
- 1 strok ฤesna
- 1 majhna ฤebula
- 2 jedilni ลพlici kisa
- 3 jedilne ลพlice olja
- 50 ml zelenjavne juhe
- 1 ฤajna ลพliฤka medu
- sol in poper
Postopek
1Kupite predhodno kuhano peso (najdete jo zapakirano v zelenjavnem oddelku supermarketa) ali pa jo sami kuhajte v slani vodi pribliลพno 15 minut, pustite, da se malo ohladi in jo nato olupite.
2Peso nareลพemo na tanke rezine. Potrebno je biti malo previden, saj se pesa moฤno obarva.
3Zmeลกajte omako vinaigrette iz kisa, olja, zelenjavne osnove in medu, zaฤinite s soljo in poprom. ฤebulo, ฤesen in peterลกilj drobno sesekljamo ter primeลกamo.
4Rezine rdeฤe pese poloลพite v posodo za peko ali na pekaฤ in jih prelijte z vinaigrette. Feta sir zdrobimo in po vrhu porazdelimo skupaj z orehi.
5Gratinirano peso peฤemo pri pribliลพno 200ยฐC okoli 15 minut, dokler feta sir ne postane zlato rjav.