Gobova pita

Znam svetuje

Gobova pita iz krhkega testa in nadeva iz gob, slanine in pora, ki jo lahko ponudimo še tako zahtevnim gostom.

Sestavine

Testo

  • 200 g moke
  • 150 g masla
  • 1 jajce
  • sol

Nadev

  • 300 g jurčkov
  • 300 g šampinjonov
  • 60 g slanine
  • 2 večja pora
  • 2 stroka česna
  • 2 jajci
  • 3 dl sladke smetane
  • 100 g naribanega sira – edamec
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 1 dl belega vina
  • 4 dl zelenjavne jušne osnove
  • šopek peteršilja
  • nekaj listov sveže bazilike za okras
  • 3 žlice oljčnega olja

Postopek

1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo. Če je presuho, dodamo nekaj žlic mrzle vode.

2Pečico predgrejemo na 180°C. Okrogel model namastimo z maslom in pa dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo, pokrijemo s papirjem za peko, obtežimo s fižolom ali keramičnimi utežmi za slepo peko in pečemo 15 minut.

3Šampinjone in jurčke očistimo in narežemo na tanke lističe. Por očistimo, odstranimo zelene liste in ga narežemo na kolobarje. Česen olupimo in nasekljamo, slanino narežemo na tanke trakove. V ponvi segrejemo dve žlici oljčnega olja in na njem popražimo slanino. Dodamo por in med stalnim mešanjem pražimo 10 minut, da se zmehča, nato dodamo še nasekljan česen. Ko ta zadiši, v ponev stresemo gobe in dušimo 10 minut. Zalijemo najprej z belim vinom, počakamo da izpari, nato pa še z zelenjavno juho. Kuhamo približno pol ure, da se gobe zmehčajo in juha povre. Umaknemo z ognja in pustimo, da se gobe ohladijo.  

4Pečeno testo vzamemo iz pečice ter ga pustimo, da se malo ohladi. Iz preostalega testa naredimo svaljek in ga pritisnemo na obod pekača ter naredimo 3 cm visok rob.

5V skledi stepemo 2 jajci, dodamo smetano, sesekljan peteršilj, nariban edamec, parmezan in ohlajene gobe. Dobro premešamo in nadev razporedimo na krhko testo.

6Pito postavimo v segreto pečico (180°C) in pečemo še 30 minut. Preden jo postrežemo, jo malo ohladimo in okrasimo s svežo baziliko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite