Rižota iz mešanice treh rižev z ananasom ima zanimiv, malo drugačen okus, kot smo ga navajeni, a poskusite – nam je bila zelo všeč, morda bo tudi vam.
Sestavine rižoto iz mešanice treh rižev z ananasom
- 200 g mešanice treh rižev (rdeč, rjav in črn)
- 10 črnih oljk
- 50 g vloženih artičok
- 150 g ananasa narezanega na manjše koščke
- 2 korenčka
- 100 g divjih ali gojenih belušev (špargljev)
- 1 čebula
- 1/2 l jušne osnove
- sol
- poper
- sveže začimbe po okusu (peteršilj, bazilika, timijan, drobnjak …)
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica masla
Postopek
1Čebulo drobno sesekljamo in popražimo na oljčnem olju. Korenček ostrgamo in narežemo na koščke ter dodamo k čebuli. Oljke razkoščičimo in narežemo na kolobarčke, artičoke narežemo na koščke.
2Belušem odlomimo olesenele dele in jih narežemo na 2 centimetra dolge palčke ter jih dodamo k čebuli in korenčku. Pražimo toliko časa, da izhlapi vsa tekočina, kar traja približno 5 minut, nato dodamo oprano mešanico treh rižev, narezane oljke in artičoke, popražimo in zalijemo z jušno osnovo.
3Posolimo in popopramo po okusu in pokrito kuhamo 40 minut, saj se ta riž kuha dlje časa. Vmes po potrebi dolivamo vodo. Po 30 minutah vmešamo narezan ananas, tik pred koncem pa še sveža sesekljana zelišča in maslo. Dobro premešamo in pustimo nekaj minut počivati.